Τσίπρας: Οι βουλευτές που συμφωνούν με το δημοψήφισμα είναι πάνω από 120 (upd)

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της μικρής ΔΕΗ καλώντας τη να αποσύρει το νομοσχέδιο και να συγκαλέσει άμεσα την Ολομέλεια της Βουλής για να συζητηθεί το αίτημα για δημοψήφισμα.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι από τη στιγμή που ετέθη το ζήτημα του δημοψηφίσματος η κυβέρνηση είναι σε εκτεταμένο «μπλακ άουτ» και βρίσκεται στο σκοτάδι αδυνατώντας να αντιληφθεί τι γίνεται στην κοινωνία. «Δεν θα σας βγουν σε καλώ, σας φοβίζουν οι κάλπες, δεν τολμάτε να κάνετε δημοψήφισμα αλλά δεν τολμάτε να κάνετε και συζήτηση στη Βουλή» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής των δημοκρατικών πολιτών και αφού έκλεισε τη Βουλή τώρα κάνει «κοινοβουλευτική αριθμητική για να αποφύγει με τα θερινά τμήματα μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις. «Σας καλούμε να σταματήσετε τώρα πριν να είναι αργά. Να αποσύρετε το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ γιατί δεν δικαιούστε να πάρερε τόσο κρίσιμες αποφάσεις εν κρυπτώ. Να συμμορφωθείτε με το σύνταγμα και τους νόμους» είπε επαναλαμβάνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα και «απαιτούμε την άμεση σύγκλιση της ολομέλεια προκειμένου να αποφασίσει» κατέληξε.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και τη δική του εξήγηση για την άρνηση της κυβέρνησης να ανοίξει την Ολομέλεια της Βουλής να συζητησει το αίτημα για δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση φοβάται. «Τι εχει μεγαλύτερη σημασία η βούληση του ελληνικού λαού ή ο δικός σας φόβος; η βούληση του ελληνικού λαού ή η τρόικα;» αναρωτήθηκε και κατηγόρησε την κυβέρνησης ότι «Θέλετε να ξεπουλήσετε δημόσιο πλούτο στο σκοτάδι με κόλπα και
εκβιασμούς» . Μάλιστα κατά την εκτίμηση του κ. Τσίπρα στους φόβους της κυβένρησης προστίθενται και οι εσωκομματικές αντιδράσεις καθώς όπως είπε «φοβάστε να ανοίξετε την Ολομέλεια γιατί φοβάστε ότι θα έχετε και άλλους δικούς σας βουλευτές απέναντι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Όποιος όμως φοβάται δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Οι μέρες του φόβου τέλειωσαν για τον ελληνικό λαό. Εσείς όσο θα κάθεστε στα κυβερνητικά έδρανα θα φοβάστε, όμως δεν θα είναι πολλές αυτές οι μέρες, γιατί σύντομα ο ελληνικός λαός θα απαλλάξει και εσας και τον τόπο από αυτό το φόβο» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος πάντως απέφυγε να τοποθετηθεί επί των προκλήσεων Τσίπρα για το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί κεντρικά για το ζήτημα και περιορίστηκε να απαντήσει στις βολές περί «φόβου» υποστηρίζοντας ότι «κάθε άλλο παρά φόβος επικρατεί στην κυβέρνηση και τους βουλευτές, αλλά αυτό που καλούμαστε είναι να ανταποκριθούμε σε ένα εθνικό καθήκον και είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε προκειμένου να βγάλουμε τον τόπο και την κοινωνία από το αδιέξοδο».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ξεπούλημα της ΔΕΗ εγκαλώντας την κυβέρνηση που την αποκαλεί «μικρή ΔΕΗ» και αντέτεινε ότι δεν υπάρχει μικρή ΔΕΗ αλλά μεγάλα φιλέτα «βγαίνουν στο σφυρί στην πραγματικότητα ολόκληροι νομοί της χώρας ειδικά στη δυτική Μακεδονία. Οι ειδικοί μιλάνε για αξία 100δων δισεκατομμυρίων» είπε και χαρακτήρισε «ύβρεις να ομιλείτε για μικρή ΔΕΗ και όλο αυτόν τον πλούτο να τον αποκαλείτε μικρή ΔΕΗ και να θέλετε να τον εκποιήσετε άρον άρον».

Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε επίσης ότι δεν κατάλαβαν καλά όσοι πιστεύουν « όπως τα τζιμάνια του Μαξίμου που προωθούν σενάρια ότι θα είμαστε το τελευταίο σενάριο της αριστερής παρένθεσης « - όπως είπε- ότι το μόνο που ενδιαφέρει το ΣΥΡΙΖΑ είναι να «κάτσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είμαστε διψασμένοι είμαστε διψασμένοι για εξουσία αλλά για να πάρουμε την εξουσία από τα χέρια της ντόπιας και ξένης πλουτοκτρατίας κι να τη μεταβιβάσουμε στον ελληνικό λαό και αυτό σύντομα θα το κάνουμε πράξη».

Τέλος αναφερόμενος στο προωθούμενο νομοσχέδιο από την κυβέρνηση για τις απεργίες, προειδοποίησε «μην τολμήσετε να αγγίξετε το δικαίωμα στην απεργία, είναι ιερό δικαίωμα, δεν θα επιστρέψετε τη χώρα εν μέσω θερινών τμημάτων στο 19ο αιώνα όταν οι εργαζόμενοι ήταν έρμαιο των εργοδοτών. θα το υπερασπιστούμε με αγώνες και θυσίες» είπε.

Το θέμα του δημοψηφίσματος έθεσε και ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ προαναγγέλλοντας ότι η πρόταση του κόμματός του θα αφορά διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ακύρωση του συνολικού πλαισίου απελευθέρωσης αλλά και ακύρωση και του νόμου για τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ. Μάλιστα ο κ. Παφίλης σχολίασε και την αρνητική στάσση της κυβέρνησης στο θέμα του δημοψηφίσματος λέγοντας ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των προτάσεων των κομμμάτων, η προσέγγιση τηςς κυβέρνησης δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη δεν έχει καμία βάση, εκτιμώντας ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να γίνει γιατί συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών και όπως σχολίασε « όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές».

Και από το βήμα της Βουλής οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δια του προέδρου τους Πάνου Καμμένου τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος «όχι για να καλύψουμε κάποιους συνδικαλιστές ή την κακή ΔΕΗ, αλλά για να καλύψουμε την περιουσία του ελληνικού λαού» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη Βουλή. Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε οικονομικό έγκλημα την πώληση της ΔΕΗ υποστηρίζοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν πωλείται η μικρή ΔΕΗ για οικονομικούς λόγους, ούτε για επενδυτικούς λόγους αλλά για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου