Ο κ. Σόιμπλε δεν είπε κάτι καινούργιο...

Πέφτουν σήμερα οι τόνοι στη Γερμανία αναφορικά με τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιοδικό Focus περί παροχής νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ ουδεμία αναφορά έγινε στην σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα ενδεχόμενες εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Εμφανής ήταν μάλιστα η προσπάθεια της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ να μετριάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν στην Ελλάδα οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών στο Focus.

Εν αναμονή των νέων ελληνικών στοιχείων


Απαντώντας σε ερωτήσεις στο κυβερνητικό μπρίφινγκ η Μαριάνε Κοτέ υποστήριξε ότι αυτό που είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξή του «επί της ουσίας» δεν είναι κάτι νέο. Οι δηλώσεις του κινούνται στη λογική σχετικών αποφάσεων της ευρωζώνης, οι οποίες είναι άλλωστε ξεκάθαρες.

Σε περίπτωση, δηλαδή, που μετά το τέλος του τρέχοντος δανειακού πακέτου η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει ανάγκη από περαιτέρω βοήθεια τότε οι εταίροι θα ανταποκριθούν θετικά. Εναπόκειται όμως στην Ελλάδα να αποφασίσει για το αν θα θελήσει ένα τρίτο πακέτο.
Η Γερμανία πάντως είναι «καταρχήν πρόθυμη» να συμβάλει. Το όλο θέμα ωστόσο, τόνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι επί του παρόντος. Θα τεθεί εκ νέου το φθινόπωρο, όταν θα είναι γνωστά τα οικονομικά στοιχεία του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού.
Πηγή: Deutsche Welle -Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο