Τσίπρας: Να ετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Μέρκελ

«Αντιπρόσωπό της Μέρκελ στην Αθήνα», «τον οποίο έρχεται να υποστηρίξει» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες.

«Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να ετοιμάζεται, γιατί θα έχει μια κυβέρνηση που θα διαπραγματεύεται πραγματικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει μόνο χρέος εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά υπάρχει και

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει και για ιστορικούς λόγους το ανεκπλήρωτο χρέος εκ μέρους της Γερμανίας, δηλαδή το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα βγήκε από τις αγορές με χρέος 120% του ΑΕΠ και τώρα επιστρέφει με 175% του ΑΕΠ, προσθέτοντας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Νωρίτερα, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει τη μόνη πραγματική, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για την υπερχρέωση της Ευρωζώνης, μία λύση ευρωπαϊκή, που εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η λύση αυτή έχει τρεις βασικούς άξονες:

1. Τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και την αλλαγή πολιτικής με τη συντονισμένη αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών, ενισχύοντας την εσωτερική ζήτηση, κυρίως στις χώρες με ύφεση ή οικονομική στασιμότητα. Τόσο με ευρεία αναδιανομή εισοδήματος, ώστε να αξιοποιηθεί η μεγαλύτερη οριακή ροπή προς κατανάλωση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων όσο και με την προώθηση δημόσιων επενδύσεων.
2. Την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων χρεών με την αναδρομική απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και με την «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος» κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 για τη Γερμανία. Σ' αυτή τη λύση, είπε, θα τεθεί και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως δανειστή ύστατης καταφυγής και θα αξιολογηθούν εναλλακτικές στρατηγικές απομείωσης της καθαρής παρούσας αξίας του συσσωρευμένου χρέους για κάθε χώρα ξεχωριστά.
3. Την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης, με ένα ευρωπαϊκό «NewDeal», με έκτακτη και ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και με άμεσες, δημόσιες επενδύσεις στις κοινωνικές υποδομές, την υγεία και την παιδεία, τα μεταφορικά δίκτυα και τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την ανάπτυξη.
Πηγή: skai.gr