Βολές κατά Βρούτση από Πουπάκη - ΑΔΕΔΥ: Αιτία πολέμου οι αλλαγές στις απεργίες

Βολές και εκ των έσω για τις προωθούμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, δέχθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο λόγος για τον ευρωβουλευτή και πρώην συνδικαλιστή της ΝΔ Κώστα Πουπάκη, ο οποίος δήλωσε ότι ο υπουργός «κατά το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να περιφρουρεί τον κοινωνικό διάλογο και όχι να υπονομεύει τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα».

Ως απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά την πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας να «ανοίξει τη συζήτηση» για την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου.

«Με την κρατική παρέμβαση δεν αντιμετωπίζονται υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα και διεκδικήσεις των εργαζομένων» σημειώνει χαρακτηριστικά η Αγίου Κωνσταντίνου.

«Ένα δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν στη συλλογική αυτονομία, στην οργάνωση και λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων. Πολύ δε περισσότερο να δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες για ανταπεργία (λοκ αουτ)» αναφέρει.

Την αντίθεσή του στα σενάρια περί αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου εξέφρασε την Κυριακή και ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου εξαπέλυσε από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής του κόμματος και υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης.

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο (Ν.1264/82) που ρυθμίζει την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, θα αποτελέσει αιτία διαρκούς «πολέμου» με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, απηύθυνε από την πλευρά της τη Δευτέρα η ΑΔΕΔΥ.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι ο σχεδιαζόμενος περιορισμός της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας, ο οποίος μεθοδεύεται από τον υπουργό Εργασίας, αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει πρωτοφανές νομοθετικό «πραξικόπημα», ευθεία υπονόμευση του Συντάγματος, του εθνικού και του ευρωπαϊκού συλλογικού Δικαίου και κυρίως κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης και της Δημοκρατίας στους χώρους εργασίας.

«Το "δόγμα της μηδενικής ανοχής", η συκοφάντηση των εργατικών και συνδικαλιστικών αγώνων, οι επιστρατεύσεις των απεργών, οι συστηματικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη όπου κηρύσσονται παράνομες οι απεργίες όλων των κλάδων και τώρα η απόπειρα κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι επιβάλλονται με μοναδικό στόχο να ολοκληρωθεί, χωρίς αντίσταση, η ισοπεδωτική πολιτική του μνημονίου», υποστηρίζει, κάνοντας λόγο για κατήφορο της συγκυβέρνησης, «που γυρίζει τη χώρα και τη Δημοκρατία στις πιο σκοτεινές μετεμφυλιακές περιόδους». Η ΑΔΕΔΥ προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα βρει την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων, των Συνδικάτων, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής Κοινωνίας.

Για την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση το ζήτημα των όποιων αλλαγών στο σημερινό πλαίσιο δομής, οργάνωσης, λειτουργίας των Συνδικάτων, είναι ζήτημα εσωτερικό και υπόθεση των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά πως είναι άμεση η ανάγκη αυτού του εσωτερικού διαλόγου, προκειμένου τα Συνδικάτα να ανταποκριθούν σε ουσιαστικές αλλαγές με κριτήριο τη συμμετοχή, την ενεργοποίηση, το νέο ισχυρό και αποφασιστικό ρόλο των εργαζομένων.

Προϋπόθεση, πάντως, καταλήγει η ανακοίνωση, είναι να σταματήσει το «μακρύ χέρι» κυβέρνησης - κράτους - κομμάτων να παρεμβαίνει στα Συνδικάτα και να λειτουργήσει η «αυτορύθμιση» του θεσμού με απόφαση, έλεγχο, πρόταση των ίδιων των εργαζομένων.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Γιάννης Καντέλης