Ραχόι: «Ψευδείς» οι ισχυρισμοί για «μαύρο χρήμα», δεν παραιτούμαι

Αποφασισμένος να μην παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Ισπανίας εμφανίστηκε σήμερα ο Μαριάνο Ραχόι, στον απόηχο ενός πολύκροτου δημοσιεύματος της εφημερίδας El Pais που κάνει λόγο για κρυφό σύστημα προώθησης εταιρικών δωρεών προς τον ίδιο και άλλα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, με τον ισπανό ηγέτη να αντιτείνει πως οι ισχυρισμοί εναντίον του είναι «ψευδείς».

«Αν κάποιοι φαντάζονταν ότι παρενοχλώντας με θα φοβόμουν ή θα εγκατέλειπα το έργο που μου ανέθεσαν οι Ισπανοί, απαντώ πως έκαναν λάθος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ραχόι, απευθυνόμενος σε στελέχη της παράταξής του.

«Ουδέποτε έλαβα ή διένειμα υπόγειες πληρωμές», υπογράμμισε ο κ. Ραχόι, συμπληρώνοντας πως προτίθεται να δημοσιοποιήσει όλες τις φορολογικές δηλώσεις που έχει υποβάλει στον επίσημο ιστότοπο του Λαϊκού Κόμματος.

Το επίμαχο δημοσίευμα της El Pais περιλαμβάνει φωτογραφίες χειρόγραφων ισολογισμών, οι οποίοι φέρονται να τηρούνταν μεταξύ του 1990 και του 2009 από δύο πρώην ταμίες του Λαϊκού Κόμματος, τους Λούις Μπαρθένας και Αλβάρο Λαπουέρτα. Έως το 2007, τα πολιτικά κόμματα στην Ισπανία δικαιούνταν να λαμβάνουν ανώνυμες δωρεές.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, οι ισολογισμοί καταδεικνύουν την μυστική διοχέτευση ορισμένων δωρεών που δίνονταν από επιχειρήσεις προς τον κ. Ραχόι και αλλα υψηλόβαθμα στελέχη της παράταξής του.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μπαρθένας ερευνάται από τις ισπανικές Αρχές για υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, δωροδοκίες και χρηματισμούς, ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως, σε κάποιο χρονικό σημείο, διέθετε έως και 22 εκατομμύρια ευρώ σε έναν προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.
Πηγή: skai.gr