Δ. Χριστόφιας: Επώδυνη η κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα

Επώδυνη η κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που πραγματοποίησε απόψε, Τρίτη, ενώπιον του κυπριακού λαού.

Ανέφερε ότι δεν ήταν επιλογή της κυπριακής κυβέρνησης αλλά δεν κατέστη εφικτή οποιαδήποτε άλλη επιλογή.

Ο κ. Χριστόφιας επέρριψε ακόμα ευθύνες για την κρίση στις αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών, καθώς και στον πλημμελή έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι διατηρείται ο εθνικός έλεγχος της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Όπως τόνισε από το δάνειο το οποίο θα λάβει η Κύπρος από το Μηχανισμό Σταθερότητας, 10 δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για τη στήριξη των τραπεζών, ενώ το 1,5 δισεκατομμύριο θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κράτους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Επίσης, ανέφερε ότι αποφεύχθηκε η ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και δεν έγινε αποδεκτή η κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και του 13ου μισθού και ότι η τρόικα πείστηκε να αποδεχθεί την προσέγγιση η συνεισφορά των μισθωτών να είναι κλιμακωτή και όχι ισοπεδωτική για να υπάρχει επιμερισμός του κόστους από την επιβολή του μνημονίου ανάλογα με τα εισοδήματα.

Πηγή: skai.gr