Κλείσιμο

Συγκρατημένη αισιοδοξία της Αθήνας για τη Δευτέρα (upd2)

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για αίσια έκβαση του ελληνικού ζητήματος τη Δευτέρα εξέφρασε κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που διήρκεσε τρεις ώρες, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup τη Δευτέρα. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν.

«Αλίμονο αν δεν ήμασταν κοντά σε συμφωνία, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός αξιωματούχος. Όπως πρόσθεσε η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τεχνικά ζητήματα.

Άλλο στέλεχος επισήμανε ότι «έχουμε ακόμα 40 ώρες διαπραγματεύσεων, τον τόνο εξάλλου τον έδωσε και ο πρωθυπουργός απο τις Βρυξέλλες όπου επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μέχρι την τελευταία στιγμή».

Ο κ. Σαμαράς έχει συνεχείς επαφές με τους κυβερνητικούς εταίρους κύριους Βενιζέλο και Κουβέλη, αλλά και ευρωπαίους ομόλογους του.

Από την πλευρά τους, ευρωπαϊκοί κύκλοι χαρακτήριζαν την τηλεδιάσκεψη ως "πολύ δύσκολη". Εκτιμούσαν ωστόσο, ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει κατ' αρχήν συνολική συμφωνία, που θα επιτρέψει την εκταμίευση των 44 δισ. ευρώ συνολικά.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup αποφάσισε να παραδώσει νέα στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο ΔΝΤ. Άλλες -ανεπιβεβαίωτες- πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί για την Ελλάδα τη Δευτέρα, με την τελική απόφαση να παραπέμπεται για τη σύνοδο του Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να επαληθεύονται.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η κυβέρνηση αποφεύγει να τα ποντάρει όλα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, παρά τη σαφή βελτίωση των προϋποθέσεων.

Κυβερνητικοί παράγοντες δεν παρέλειπαν να σημειώσουν τη δυσμενή οικονομική συγκυρία κατά την οποία αναζητείται η συνολική διευθέτηση της ελληνικής περίπτωσης. Κι αυτό γιατί η Ευρώπη έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης, λεφτά περισσευούμενα δεν υπάρχουν, εκφράζονται φόβοι για τις ανάγκες που θα προκύψουν για την Ισπανία και την Ιταλία και όλοι θέλουν να κρατήσουν χρήματα μήπως και τα χρειαστούν.

Η ελληνική κυβέρνηση «από Σύνοδο Κορυφής σε Σύνοδο Κορυφής, εισπράττει ήττες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι είναι ο μόνος που δεν θέτει όρους, δεν διαπραγματεύεται και δεν διεκδικεί αδυνατώντας να διεκδικήσει τα εθνικά συμφέροντα.

Τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης, με καταβολή των προβλεπόμενων δόσεων, χωρίς αναβολή ή τμηματική καταβολή, ώστε να υπάρξει αναστροφή της σημερινής κρίσιμης οικονομικής κατάστασης, χαρακτηρίζει ως αναγκαίο όρο η Δημοκρατική Αριστέρα ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα.

«Νομίζω ότι κάνουμε ένα λάθος και αυτό το λάθος το συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό οι χώρες-μέλη και η κοινή γνώμη στην Ευρώπη: Κάνουμε διάκριση μεταξύ χωρών που συνεισφέρουν και αποδεκτών. Εγώ υποστηρίζω ρητά και κατηγορηματικά ότι όλες οι 27 χώρες της ΕΕ είναι αποδέκτες. Όλοι ωφελούμεθα από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η τεχνητή διάκριση δεν ανταποκρίνεται στα ζητούμενα του 21ου αιώνα» δήλωσε στην DW ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Μέχρι τώρα η Γερμανία δεν έχει πληρώσει για την Ελλάδα ούτε ένα σεντ, παρά έχει αναλάβει μόνο εγγυήσεις δανείων», τονίζει σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ.

Έτος που θα σηματοδοτήσει την απαρχή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα είναι το 2014 δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.
Πηγή: skai.gr