Διαβουλεύσεις έως την τελευταία στιγμή για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup διεξάγεται αυτή την ώρα, καθώς κορυφώνονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις εν όψει της κρίσιμης συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το «ελληνικό ζήτημα». «Εχει σταματήσει να ακούγεται το μόνιμο «φταίει για όλα η Ελλάδα»... έχουμε πλέον θερμούς υποστηρικτές, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τελευταία στιγμή», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, διατηρώντας συγκρατημένη αισιοδοξία.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά άκουγε τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, να δηλώνει βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα και, κυρίως, τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να υπογραμμίζει πως «όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της... ήρθε η δική μας ώρα να δράσουμε, οι πάντες εργάζονται για τη λύση, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί...». Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι τη Δευτέρα θα επιτευχθεί συμφωνία, ενώ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε για λύση.

Ο κ. Σαμαράς είχε συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα με το σύνολο, σχεδόν, των ηγετών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και οι κ.κ. Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και με τους κ.κ. Κριστίν Λαγκάρντ και Τίμοθι Γκάιτνερ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και, πλέον, η ελληνική πλευρά μοιάζει να ισχυροποιεί τη θέση της, χωρίς όμως ουδείς να επιθυμεί να διακινδυνεύσει σαφή πρόβλεψη.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται περί μη ενεργού διαπραγμάτευσης της Αθήνας, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμεναν και χθες ότι αν η Ελλάδα δεν είχε καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεών της «στο Eurogroup της Τρίτης δεν θα είχαν διαφωνήσει μεταξύ τους, θα είχαν συμφωνήσει να μας διώξουν από το ευρώ». Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι σε περίπτωση νέας αποτυχίας, το σοκ, όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη, θα είναι τεράστιο και επισήμαιναν ότι «η Ελλάδα κατάφερε να πάψει η συζήτηση ότι φταίει εκείνη για όλα».

Η κυβέρνηση αποφεύγει να τα ποντάρει όλα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, παρά τη σαφή βελτίωση των προϋποθέσεων. Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν μέχρι την ύστατη ώρα, σημείωναν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς θα είχε και χθες, από τις Βρυξέλλες όπου και παρέμεινε, κύκλο τηλεφωνικών επαφών και με τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η Δευτέρα θα περάσει άκαρπη» σημείωνε υπουργός, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη «για κάθε ενδεχόμενο».

Κυβερνητικοί παράγοντες δεν παρέλειπαν να σημειώσουν τη δυσμενή οικονομική συγκυρία κατά την οποία αναζητείται η συνολική διευθέτηση της ελληνικής περίπτωσης. Κι αυτό γιατί η Ευρώπη έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης, λεφτά περισσευούμενα δεν υπάρχουν, εκφράζονται φόβοι για τις ανάγκες που θα προκύψουν για την Ισπανία και την Ιταλία και όλοι θέλουν να κρατήσουν χρήματα μήπως και τα χρειαστούν.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονταν, τέλος, οι συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για το τεχνικό σκέλος της διευθέτησης, από την εξέλιξη της οποίας θα κριθεί και το τελικό αποτέλεσμα. Στο ζήτημα της επαναγοράς ομολόγων, συζητείται να υπάρξουν εγγυήσεις και από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας.
Πηγή: Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Καθημερινή