Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Σήμερα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της τρόικα για τις αλλαγές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα και τις απολύσεις στο δημόσιο, μετά τη νέα εμπλοκή που σημειώθηκε χθες, καθώς οι δανειστές μας θέτουν ως προαπαιτούμενο τα δύο αυτά θέματα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στα εργασιακά η τρόικα ζητά να περικοπούν ακόμα και αναδρομικά οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, και να μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης μέχρι 3 μήνες. Παράλληλα επιμένει να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε οργανισμούς που κλείνουν ή συγχωνεύονται, ωστόσο η κυβέρνηση αντιπροτείνει να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να απολυθούν οι επίορκοι και ακατάλληλοι υπάλληλοι.

Αναλυτικότερα, στο κείμενο που έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση περιλαμβάνει αναδρομική μείωση των αποζημιώσεων. Παράλληλα, η τρόικα ζητάει τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης μέχρι τρεις μήνες θεσπίζοντας ανώτατο όριο την ελάχιστη νόμιμη αποζημίωση στους 12 μήνες. Για όσους για παράδειγμα έχουν 16 χρόνια εργασίας και απολυθούν μετά το νέο καθεστώς θα πάρουν 12 μισθούς όσους δικαιούνται και τώρα.

Όσοι εργάζονται περισσότερα χρόνια από τα 16 με το νέο καθεστώς θα πάρουν το ανώτερο όριο, δηλαδή τους 12 μήνες. Σε περίπτωση που κάποιος έχει ήδη απολυθεί και βρίσκεται στο στάδιο καταβολής της αποζημίωσης από τον εργοδότη ο μισθωτός αυτός όπως γράφει το κείμενο της τρόικας «το ποσό που θα υπερβαίνει τους 12 μήνες, θα υπόκειται σε ανώτατο όριο που θα ισοδυναμεί με 6 φορές τον εθνικό κατώτατο μηνιαίο μισθό».

Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει ήδη απολυθεί και είχε εργαστεί 21 έτη και θα έπρεπε να πάρει 17 μισθούς θα πάρει 12 μισθούς συν το 6πλάσιο του κατώτατου (586Χ 6= 3.516). Εάν ο μισθωτός αυτός έπαιρνε 1.000 ευρώ αντί λοιπόν να πάρει 17.000 θα πάρει 12.000 συν 3.516 ευρώ.




Κατώτατος και τριετίες

Στο πλαίσιο θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού αναμένεται να καταργηθούν οι τριετίες σε βάθος τριετίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για να προσαρμόσει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα. Με βάση το νέο πλαίσιο, ο βασικός κατώτατος μισθός, το επίδομα ωρίμανσης και τα οικογενειακά επιδόματα που καθορίζει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση θα αντικατασταθεί από έναν ελάχιστο μισθό που θα νομοθετηθεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό το σύστημα που θα αρχίσει να ισχύει μέχρι το Μάρτιο του 2013, θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο νόμιμο ελάχιστο μισθό ως νομικά δεσμευτικό κατώτατο μισθολογικό όριο και τους συντελεστές ωρίμανσης και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό θα καταργηθούν σταδιακά, με το πρώτο βήμα να γίνεται από τα τέλη Μαρτίου 2013.

Χρόνος εργασίας και άδειες

Η τρόικα ζητάει μεγαλύτερη ευελιξία των ρυθμίσεων εργασίας, στο πλαίσιο των γενικών εβδομαδιαίων ορίων για το χρόνο εργασίας (που καλύπτουν το μέγιστο αριθμό εργάσιμων ημερών, ωρών εργασίας και βαρδιων, και περιορισμού των αδειών και στις βαρδιών). Όπως σημειώνει η τρόικα για να ενισχυθεί η ελαστικότητα της εργασίας, μέσα στα πλαίσια της εργασίας εβδομαδιαίως, επιτρέποντας μια συμβατική (η αμοιβαία συμφωνημένη) βάση: 1) συμφωνίες σχετικά με τις ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο έξω από τα αναφερόμενα στις συλλογικές συμβάσεις 2)επιμήκυνση του μέγιστου αριθμού ημερών εργασίας σε 6 μέρες τη βδομάδα σε όλους τους εργασιακούς τομείς 3)θέτοντας πάλι το ελάχιστο όριο ξεκούρασης ημερησίως σε 11 ώρες 4)η συνεχής 15νθημερη άδεια να μπορεί να παρθεί οποιαδήποτε στιγμή όλο το χρόνο σε εποχιακά επαγγέλματα.


Πηγή: Γιάννης Καντέλης