Βενιζέλος: Δε γνωρίζω εάν η λίστα Λαγκάρντ μου δόθηκε «απείραχτη»

Πεντέμισι και πλέον ώρες διήρκεσε η μαραθώνια κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Εν μέσω υψηλών τόνων και με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου από το ΣΥΡΙΖΑ να πιέζει και να ερωτά για μια και πλέον ώρα τον κ. Βενιζέλο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την τοποθέτησή του –όπου για πρώτη φορά συνεχώς συμβουλευόταν το γραπτό του κείμενο- άφησε αιχμές για το εάν και ο ίδιος παρέλαβε «απείραχτο» το ψηφιακό αρχείο με τη «λίστα Λαγκάρντ» ενώ άφησε αιχμές για τους κυρίους Παπακωνσταντίνου και Διώτη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε για τον πρώην ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη ότι «δεν γνωρίζω αν στον κ. Διώτη δόθηκε το αρχικό υλικό ή αντίγραφο, ούτε μπορεί εκείνος να το γνωρίζει» ενώ αναφερόμενος στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι «δεν είχε λόγο ο κ. Παπακωνσταντίνου να λέει ψέματα» προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν είναι σε θέση να ξέρει.

Νωρίτερα, αναφερόμενος επίσης στον κ. Παπακωνσταντίνου και στον κ. Διώτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «τον Αύγουστο του 2011 όταν ενημερώθηκα από τον Διώτη έχουν περάσει ήδη 16 μήνες από τότε που δόθηκε το υλικό επισήμως και είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο διάστημα μπορούν να αντληθούν όλες οι επίσημες πληροφορίες πριν την δική μου ενημέρωση».

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε επίσης ότι μετά την παρέμβαση που έκανε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον τηλεοπτικό σταθμό, επικοινώνησε μαζί του και ο κ. Παπακωνσταντίνου του είπε «ότι τα ονόματα που ανέγνωσε και έστειλε στο ΣΔΟΕ υπερκαλύπτουν τα 2/3 του ποσού που φτάνουν το 1,5 δισ.».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές και κατά του νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στυλιανού Στασινόπουλου υποστηρίζοντας ότι «αν τα στοιχεία είχαν παραμείνει στα χέρια του ΣΔΟΕ τότε μεσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα είχαν φτάσει στη Βουλή ενώ η αποστολή των στοιχείων στον εισαγγελέα αναγάγει το θέμα στο επίπεδο της ποινικής έρευνας».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε επιπλέον ότι «ένα ψηφιακό υλικό που είναι προϊόν υποκλοπής και έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες γωνιές, είναι δυνατό να έχει αλλοιώσεις, κυρίως από αυτόν που το υπέκλεψε κυρίως. Δεν έχω λόγο να αμφιβάλω για όσα μου είπε ο κ. Διώτης. Πάντως ένα είναι βέβαιο. Ένα παράνομο υλικό είναι πρωτίστως επισφαλές.

Σε ότι αφορά δε, τις τυπωμένες σελίδες
που συνόδευαν το ψηφιακό αρχείο (usb) που παρέλαβε ο κ. Βενιζέλος από το κ. Διώτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου δήλωσε άγνοια και τόνισε «δεν ξέρω τι έγιναν οι τυπωμένες σελίδες. Χάθηκαν, πετάχθηκαν στο καλάθι των αχρήστων, δεν ξέρω».

Ενώ λίγο αργότερα οι τόνοι ανέβηκαν όταν ενώ αρχικά ο κ. Βενιζέλος έλεγε ότι δεν άνοιξε το επίμαχο ψηφιακό αρχείο αλλά μετά από τις επίμονες ερωτήσεις της κας Κωνσταντοπούλου, παραδέχτηκε ότι άνοιξε το αρχείο για να εντοπίσει αν πράγματι ήταν αυτό που αναζητούσε.

Αναφερόμενος στο χειρισμό της υπόθεσης από τον ίδιο, εφόσον διέρρευσε η ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «όταν άκουσα τον δημοσιογραφικό θόρυβο για τη λίστα είχα την εντύπωση ότι ήταν στο ΣΔΟΕ και πίστεψα ότι δεν πρέπει να διατυπωθεί δημόσια για να προστατευτούν το άτυπο και οι έρευνες».

Μάλιστα –απαντώντας σε όσους «κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και έσπευσαν να χυδαιολογήσουν ότι πέρασαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχοντας το υλικό» όπως είπε- ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «έπρεπε ο κ. Διώτης να με πιέσει για να θυμηθώ ότι επρόκειτο για το usb, το παρανόμως ληφθέν από τη Γαλλία».

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου