Κλείσιμο

Βεστερβέλε: Η Ελλάδα να καταλάβει τις συνέπειες των πράξεών της

Την ανησυχία του για τη μετεκλογική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, κατά την διάρκεια συμποσίου που οργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η ανησυχία μου σχετικά με πρόσφατες εξελίξεις είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βεστερβέλε, προειδοποιώντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί εάν ακυρώσει συμφωνίες που έχουν ήδη γίνει».

Σημείωσε μάλιστα ότι δεν βλέπει «πώς θα εκταμιευθούν οι [επόμενες] δόσεις» του προγράμματος διάσωσης εάν η Αθήνα υποχωρήσει από την προβλεπόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών επιταγών του Μνημονίου.

Παρά ταύτα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε πως «δεν είναι δική μας ευθύνη να πούμε στον ελληνικό λαό πώς πρέπει να επιδιώξουν τις συνομιλίες για [συγκρότηση] κυβέρνησης συνεργασίας».

Τα σχόλια του κ. Βεστερβέλε έγιναν στον απόηχο δηλώσεων από βουλευτές της κοινοβουλευτικής συμμαχίας που υποστηρίζει την κυβέρνηση Μέρκελ. Οι εν λόγω βουλευτές γνωμοδότησαν ότι το Βερολίνο πρέπει να επιτρέψει στην Αθήνα, εφόσον ο ελληνικός λαός φαίνεται να το επιθυμεί, να εγκαταλείψει το ευρώ.

Στη συνέχεια, ο κ. Βεστερβέλε αναφέρθηκε στην προοπτική συνεργασίας μεταξύ της συντηρητικής γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, και του σοσιαλιστή γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε μία γερμανίδα καγκελάριο και έναν γάλλο πρόεδρο που προέρχονται από διαφορετικά κόμματα», δήλωσε αισιόδοξα ο κ. Βεστερβέλε, υπογραμμίζοντας ότι η φιλία μεταξύ του Χριστιανοδημοκράτη Χέλμουτ Κολ και του Σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν υπήρξε «αποφασιστική» για την μεταπολεμική Ευρώπη.

Παρά τα σχόλια Βεστερβέλε, οι αμφιβολίες παραμένουν όσον αφορά τη βιωσιμότητα του γαλλογερμανικού άξονα. Οι τριβές μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου πηγάζουν από την εξαγγελία του κ. Ολάντ ότι προτίθεται να τροποποιήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αποκρυσταλλώνονται οι γερμανικές προτάσεις για δημοσιονομική λιτότητα και πειθαρχία.

Η σχέση μεταξύ Ολάντ και Μέρκελ, που αναμένεται να συναντηθούν για πρώτη φορά στις 16 Μαΐου, επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο λόγω της προεκλογικής υποστήριξης που παρείχε η κ. Μέρκελ στον απερχόμενο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος