Απόσυρση ν/σ για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά

Αποσύρθηκε -για πρώτη φορά στα τελευταία κοινοβουλευτικά χρόνια- νομοσχέδιο που ήδη είχε εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την οργάνωση και λειτουργία του «Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - Δήμητρα» -ο οποίος θα προέκυπτε από την κατάργηση και συγχώνευση άλλων αγροτικών οργανισμών ενώ αφορά και την υποστήριξη του αγροτικού κόσμου στους τομείς της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας, της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και του ελέγχου και της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων.

Το νομοσχέδιο
είχε ήδη περάσει από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά η απόφαση της ΝΔ να το καταψηφίσει επί της αρχής, ώθησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη να το αποσύρει, καταγγέλλοντας τη ΝΔ για «ανεύθυνη στάση». «Παραμονές εκλογών δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε σκιαμαχία», είπε, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση για λόγους αρχής και δεοντολογίας αποσύρει το νομοσχέδιο».

Νωρίτερα ο κ. Σκανδαλίδης επικρίνοντας τη στάση της ΝΔ, είπε ότι το νομοσχέδιο είχε περάσει από το υπουργικό συμβούλιο επί κυβερνήσεως Παπανδρέου και ακολούθως ο νυν πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος το ενέταξε στα προς ψήφιση νομοσχέδια τα οποία αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. «Έκτοτε ουδέποτε έθεσε η ΝΔ θέμα, ενώ γνώριζε ότι ήταν στις προτεραιότητες του κ. Παπαδήμου, φτάνοντας τώρα, παραμονές εκλογών, να λεει ότι καταψηφίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Από την πλευρά της η ΝΔ δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Μάριου Σαλμά δήλωσε πως «ό,τι ήταν χρήσιμο, η ΝΔ το στήριξε», σημειώνοντας ότι «δεν είναι στις υποχρεώσεις αυτής της κυβέρνησης» οι ρυθμίσεις που εισάγει το επίμαχο νομοσχέδιο. Και τόνισε ότι το κόμμα του από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του περασμένου φθινοπώρου, την οποία εξειδικεύει το νομοσχέδιο, είχε εκφράσει την διαφωνία του καταθέτοντας διαφορετική πρόταση.

Απαράδεκτα και απερίγραπτα τα όσα συνέβησαν στη Βουλή τα χαρακτήρισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης ενώ η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ τόνισε ότι δεν έπρεπε καν να φτάσει στην Ολομέλεια αυτό το νομοσχέδιο. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέκρινε την στάση του Κώστα Σκανδαλίδη και του υφυπουργού Γιάννη Δριβελέγκα, οι οποίοι ανακοίνωσαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και αποχώρησαν από την αίθουσα.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου