Ψηφίστηκε η πρόταση για αλλαγή στον νόμο περί «Πόθεν έσχες»

Ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η πρόταση νόμου 75 βουλευτών με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη για τις αλλαγές στο νόμο περί «πόθεν έσχες».

Με την πρόταση συμφώνησε και ο παριστάμενος Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας. Την προσεχή εβδομάδα η πρόταση θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Κακλαμάνης κατά τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής αποδέχτηκε να αναδιατυπωθεί το άρθρο της πρότασης νόμου για τον επανέλεγχο των δηλώσεων των πολιτικών προσώπων από το 1974 έως το 2010, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση που είχε καταθέσει από το Μάιο του 2011 η ΝΔ.

Μεταξύ άλλων, με την πρόταση νόμου προβλέπεται να δίνεται έμφαση στο «έσχες» και μετά στο «πόθεν» καθώς όπως είπε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής «κανένας δράστης εγκληματικών πράξεων δεν καταγράφει στη δήλωσή του προϊόντα της εγκληματικής του δράσης. Καταγράφει μόνο ό,τι μπορεί να δικαιολογήσει το «πόθεν».

Σε περίπτωση παράληψης δήλωσης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του υπόχρεου προβλέπεται ειδική δήλωση παραίτησης από το περιουσιακό στοιχείο υπέρ του ελληνικού δημοσίου και σε κάθε περίπτωση κι αν δεν υπάρξει τέτοια δήλωση, προβλέπεται δήμευση με δικαστική απόφαση.

Προτείνεται επίσης η ανάρτηση στον ιστότοπο της Βουλής όλων των δηλώσεων των υπόχρεων, δηλαδή: πρωθυπουργών, αρχηγών πολιτικών κομμάτων, υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, διαχειριστών κομμάτων, γενικών και ειδικών γραμματέων, της κυβερνήσεως, γενικών γραμματέων περιφερειών και λοιπών κρατικών λειτουργών, δικαστών και εισαγγελέων, διοικητών, υποδιοικητών και γενικών διευθυντών τραπεζικών ιδρυμάτων, μετόχων και εταίρων επιχειρήσεων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και ημερησίων ή περιοδικών εντύπων, δημοσιογράφων, στελεχών κρατικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, ΙΚΑ κτλ.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου