Κλείσιμο

Γ. Παπανδρέου: Εγγύηση για το πως θα προχωρήσουμε η ψήφος εμπιστοσύνης

Θετική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη στάση του προέδρου της ΝΔ σχετικά με την νέα δανειακή σύμβαση, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Το βασικό, είπε, είναι ότι η ΝΔ ανακοίνωσε πως θα ψηφίσει της νέα δανειακή σύμβαση. Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να παει μαζί με την κυβέρνηση ως «συνδιαπραγματευτής» για το νέο δανειακό πρόγραμμα που συζητείται.

Αναφερόμενος στους όρους που έθεσε ο κ. Σαμαράς, για το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης προκείμενου να επικυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και στη συνέχεια άμεση διεξαγωγή εκλογών, είπε ότι οι όροι που τέθηκαν δεν μπορούν να απορριφθούν, ούτε να γίνουν δεκτοί εκ των προτέρων. Θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση.

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του ομάδα, αφού χαρακτήρισε ηρωική την έως τώρα στάση της, είπε ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας η αυριανή διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι η εγγύηση για το πως θα προχωρήσουμε από δω και πέρα, πως θα συνομιλήσουμε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, πως θα πορευτούμε».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το διακύβευμα είναι αν είμαστε έτοιμοι ως χώρα να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου και πρόσθεσε ότι η απόρριψη αυτών των αποφάσεων λόγω δημοψηφίσματος ή λόγω εκλογών ή γιατί δεν έχουμε κυβερνητική πλειοψηφία ή λόγω αδυναμίας εφαρμογής τους, σημαίνει έξοδο από το ευρώ και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, είναι η πιστή εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν και σημείωσε ότι οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση ήταν ευεργετικότατες για τη χώρα.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, είπε ότι «ήταν και είναι δικιά μας ανεξάρτητη απόφαση». Παράλληλα, είπε ότι το δημοψήφισμα είναι η αποφαριστική και καθοριστική απάντηση σε όλα τα σενάρια εντός και εκτός Ελλάδας. «Δεν θα βάζαμε ποτέ ως θέμα στο δημοψήφισμα μένουμε ή φεύγουμε από το ευρώ. Προέκυψε ως ζήτημα επειδή δεν υπήρξε ευρύτερη συναίνεση. Είχαμε τρεις επιλογές: Εκλογές που θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα στη παρούσα φάση, συναίνεση που δεν προέκυπτε από πουθενά ή δημοψήφισμα. Κουβαλάμε ένα σταυρό και από πάνω μας πετάνε και πέτρες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι εμπιστεύεται την ωριμότητα του ελληνικού λαού, πολύ περισσότερο από το σημερινό πολιτικό κατεστημένο. Σημειώνεται, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση «τρέχει» ασταμάτητα για να κρατήσει την Ελλάδα στα πόδια της και είναι περήφανη για το τι έχει καταφέρει.

Παράλληλα, είπε ότι μετά τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, την οποία χαρακτήρισε ορόσημο, στη χώρα ζήσαμε τραγικές στιγμές που δεν μας τιμούν.

Αναφερόμενος στην ψήφο εμπιστοσύνης, είπε ότι είναι η εγγύηση για το πως θα προχωρήσουμε και πως θα γίνουν οι συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για συναίνεση και κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι συζητήσεις με τη ΝΔ πρέπει να ξεκινήσουν, τονίζοντας ότι «εμείς είμαστε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά μία κυβέρνηση με ευρύτερους ορίζοντες είναι κάτι που θέλουμε».
Πηγή: skai.gr