Στη Βουλή Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός εν μέσω αντιδράσεων

Σε σκληρή δοκιμασία για την κυβέρνηση αναμένεται να εξελιχθεί η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής και του εφαρμοστικού νόμου στην εθνική αντιπροσωπεία.

Την Παρασκευή κατατίθεται στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επόμενη εβδομάδα και αφού ψηφιστεί προηγουμένως το Μεσοπρόθεσμο στην Ολομέλεια της Βουλής όπως ζήτησαν από την Αθήνα οι εταίροι στη Σύνοδο Κορυφής.

Επίσης, την Παρασκευή θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις για τα μέτρα.

Πρόκειται για μέτρα που θα εφαρμοστούν ουσιαστικά την επομένη της ψήφισής τους, προκαλώντας σοκ στους «συνήθεις υπόπτους» για φορολόγηση, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων, τα οποία στην πράξη είναι σκληρότερα από την «εκδοχή» Παπακωνσταντίνου, προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη που ήλπιζε σε κάποιες τροποποιήσεις επί τα βελτίω μετά την τοποθέτηση Βενιζέλου στο ΥΠΟΙΚ, ενώ έχει διαμορφώσει βαρύ κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΟΚ που καλείται να τα υπερψηφίσει, με τους βουλευτές να γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Είναι κρίσιμο να έχουμε ψηφίσει έως τις 30 Ιουνίου το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο είπε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τριμερούς επιτροπής.

«Τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν είναι έκτακτα και στοχευμένα και δεν αποτελούν τη νέα φορολογική πολιτική» σημείωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η φορολογική υποχρέωση είναι πατριωτικό καθήκον.

«Η επιβάρυνση από τα νέα μέτρα για ένα ζευγάρι που εργάζονται και οι δύο με εισοδήματα 50.000 ευρώ είναι περίπου 2.500 ευρώ», δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Σαμοθράκης, πρόεδρος του ΔΣ της «Αμπάκου Ελεγκτική ΑΕ».

Μεταξύ άλλων, αυξάνεται κατά περίπου 5 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ εξισώνονται το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις.

Η εισφορά αλληλεγγύης θα ανέρχεται σε 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, σε 2% για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000, 3% για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000, 4% για εισοδήματα από 100.000 και πάνω και 5% για τα εισοδήματα των βουλευτών, των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μετακλητών στελεχών. Η εισφορά αφορά στο σύνολο του εισοδήματος, ωστόσο θα υπάρξει διόρθωση για όσους βρίσκονται στο όριο των παραπάνω ποσών.

Tο ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι για όσους βρίσκονται στα όρια ανάμεσα σε δύο κλίμακες θα ισχύουν τα εξής: Για παράδειγμα ο Α με εισόδημα 19.999 ευρώ (με συντελεστή 1%) πληρώνει 199,99 ευρώ (19.999 - 199,99 = 19.800 περίπου) και ο Β με εισόδημα 20.001 ευρώ (συντελεστής 2%) πληρώνει όμως 400 ευρώ (20.001 - 400 = 19.600 περίπου). Σε αυτή την περίπτωση, ο Β μεταπηδάει στη μικρότερη κλίμακα με συντελεστή 1%.

Από τον φόρο 10% στη ζώνη των εισοδημάτων από 8.000-12.000 ευρώ εξαιρούνται οι νέοι έως 30 ετών, οι συνταξιούχοι άνω των 65 που το εισόδημά τους είναι μέχρι 12.000 και όλα τα άτομα με αναπηρία. Ετσι, από τους 1.300.000 φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 ευρώ, οι 600.000 εξαιρούνται.

Μειώνεται επίσης το αφορολόγητο όριο για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ σήμερα.

Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες μεσοσταθμικά 300 ευρώ ανάλογα με την έδρα του επαγγελματία.

Οι βουλευτές, οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων θα επιβαρυνθούν με το 5%.

Ακόμη, μειώνεται το αφορολόγητο όριο στις 8.000 ευρώ, προκαλώντας επιπλέον επιβάρυνση για κάθε φορολογούμενο ύψους 400 ευρώ. Πάντως αφορολόγητο μέχρι θα έχουν οι νέοι έως 30 ετών, οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και τα άτομα με αναπηρία.

Εκτός από τις αλλαγές αυτές έρχονται και άλλα φορολογικά μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο:

- Αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από την 1η Σεπτεμβρίου.

- Αύξησης του κατώτατου Εδικού Φόρου Κατανάλωσης στα φθηνά τσιγάρα.

- Επιβολή Ειδικού Φόρου στο φυσικό αέριο.

- Μεσοσταθμική αύξηση 10% στα τέλη κυκλοφορίας

- Έκτακτη εισφορά σε αυτοκίνητα 2.000 κυβικών και άνω κλιμακωτά

- Παροχή κινήτρων για δήλωση σκαφών αναψυχής ως ιδιωτικών μέσω καταβολής φόρου και προστίμων

- Έκτακτη εισφορά 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για πισίνες που έχουν δηλωθεί και 20 ευρώ ανά τετραγωνικό για αδήλωτες πισίνες που θα δηλωθούν με την επιβολή υψηλών προστίμων

- Έκτακτη εισφορά ανάλογα με το είδος και το μήκος σκαφών αναψυχής.

Το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει ακόμα στην απόσυρση της εισφοράς στα ακίνητα μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ θα δοθούν επιπλέον κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Πηγή: skai.gr