Ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος

Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στη συμφωνία του Κιότο, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τις κλιματικές αλλαγές παρουσία του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ.

Εξηγώντας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση της ανακύκλωσης από 6% σε 20%, μείωσε τους ρίπους, ενώ ζήτησε και από άλλες επιχειρήσεις περαιτέρω μείωση.

Παράλληλα χαρακτήρισε τον Αλ Γκορ ζωντανό παράδειγμα σε μία ευγενική ιδέα και τόνισε ότι οι Έλληνες – κυρίως οι νέοι, έχουν συνειδη • •

τοποιήσει ότι δεν υπάρχει διάκρισης ανάπτυξης και περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο Αλ Γκορ είπε χαρακτηριστικά: Όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι, γιατί θα μας ρωτάνε τα παιδιά μας τι κάναμε για να σώσουμε τον πλανήτη και δε θα έχουμε να τους πούμε τίποτα.

Παρέπεμψε, μάλιστα, στον άθλο των 300 του Λεωνίδα, οι οποίοι, όπως είπε, ήταν λίγοι, γνώριζαν ότι οι πιθανότητες ήταν εναντίον τους, ήξεραν όμως ότι ο άθλος τους θα είχε σημασία για την ανθρωπότητα.

Ενθουσιώδες ήταν το κοινό που παρακολούθησε τη διάλεξη, στο Μέγαρο Μουσικής, του Αλ Γκορ για τις συνέπειες από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για τον πλανήτη μας η αύξηση της θερμοκρασίας, ως συνέπεια των ενεργειών του ανθρώπινου παράγοντα.

Όπως τόνισε ο κ. Γκορ η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα επιταχύνεται συνεχώς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Με φωτογραφίες, βίντεο και στοιχεία από έρευνες επιστημόνων παρουσίασε τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης και τις αλλαγές του κλιματολογικού μοντέλου που έχουν γίνει και που έχουν ως αποτέλεσμα δραματικές αλλαγές στη χλωρίδα και την πανίδα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Αλ Γκορ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Τέθηκαν ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη.

Ο Αλ Γκορ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον οποίο χαρακτήρισε πράσινο Πατριάρχη.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι την τελευταία φορά που είχαν συναντηθεί, ο κ. Γκορ ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και συζήτησαν για την ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Περιβαλλοντικό Απαρχάιντ. Τις επιβαρημένες περιβαλλοντικά περιοχές του Περάματος επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης το πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να διασφαλίσει ώστε να μην υπάρχουν περιοχές με προνόμια και άλλες που δεν έχουν ποιότητα λόγω της οικονομικής τους δυνατότητας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να φύγουν οι δεξαμενές πετρελαίου και να αναβαθμιστεί η περιοχή και τόνισε ότι η ποιότητα ζωής θα πρέπει να είναι το ζητούμενο για όλους τους έλληνες πολίτες.

Πηγή: skai.gr