Κλείσιμο

Αμοιβαία λύση ή βέτο

Ρητή προειδοποίηση προς τα Σκόπια απηύθυνε για μια ακόμη φορά ο έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του  Γιάνες Γιάνσα στη Λιουμπλιάνα.

Η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι προϋπόθεση για να συνεχίσει η πορεία της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ξεκαθάρισε την Τρίτη ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα ζητά μία αμοιβαία αποδεκτή λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους. Η χώρα μας, πρόσθεσε, έχει κάνει μεγάλα βήματα και η ΠΓΔΜ πρέπει τώρα να καλύψει την απόσταση που της αναλογεί. Η αδιαλλαξία και οι προκλητικές συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην ευρωπαϊκή λογική. Είναι αδιανόητο, είπε ακόμα ο κ. Καραμανλής, για χώρες που θέλουν να συνυπάρξουν στις ίδιες συμμαχίες να μην μπορούν να βρουν συμβιβαστική λύση.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, χώρα που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, ανέφερε ότι η Σλοβενία επιθυμεί να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι ο δρόμος για την λύση είναι ένας συμβιβασμός.

• • • Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει το συμβιβασμό και η ΠΓΔΜ θα έπρεπε και εκείνη να κάνει σημαντικά βήματα για το θέμα της ονομασίας.

Ανέφερε, τέλος, ότι η ΠΓΔΜ έχασε ευκαιρίες προς αυτή την κατεύθυνση γιατί δεν είχε αρκετή ευελιξία. Στο ίδιο θέμα ο κ. Γιάνσα ανέφερε ότι ο χρόνος για την επίλυση πλησιάζει, ενώ ο χρόνος για το θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, έπεται.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελεί και προτεραιότητα της σλοβενικής προεδρίας, καθώς και το αποτέλεσμα των σερβικών εκλογών.

Στο μεταξύ, πλήρη και χωρίς επιφυλάξεις υποστήριξη της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ζητεί ο πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με επιστολές του στους 26 αρχηγούς κρατών μελών της Συμμαχίας, μεταξύ αυτών και στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Καρολο Παπούλια.

Στις επιστολές ενημερώνει για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ΠΓΔΜ αναφορικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν θα αποτελέσει εμπόδιο, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται μόνο για διμερή εκκρεμότητα. Κάνει, μάλιστα, λόγο για απειλές της Ελλάδας.
Πηγή: skai.gr