Σβαρτσενέγκερ: «Βλάκες ή ψεύτες» οι ηγέτες που λένε «ακριβή» την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ δεν κρύβει την απέχθειά του για τους ηγέτες που ισχυρίζονται ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής βλάπτει την οικονομία αποκαλώντας τους... «βλάκες ή ψεύτες». Ενόψει της κρίσιμης συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP26), που αρχίζει την Κυριακή στη Γλασκόβη, ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας είπε στο BBC ότι η μείωση των εκπομπών άνθρακα θα ωφελήσει τις παγκόσμιες οικονομίες. 

Παράλληλα, ο ηθοποιός του Terminator είπε ότι η μείωση της πρόσληψης κρέατος δεν σημαίνει ότι θυσιάζεις κάτι - αντίθετα, το να κόψει το δικό του τον έκανε να είναι πιο υγιής. 

Σε μια συνέντευξη εφόλης της ύλης για τη σειρά 39 Ways to Save the Planet του BBC Radio 4, ο κ. Σβαρτσενέγκερ σχολίασε ότι η συνεχιζόμενη οικονομική επιτυχία της πολιτείας της Καλιφόρνιας και η δημιουργία θέσεων εργασίας αποδεικνύουν ότι η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και η τόνωση του πλούτου συμβαδίζουν. 

«Είναι ψεύτες, είναι βλάκες. Ή δεν ξέρουν πώς να το κάνουν, γιατί εμείς (στην Καλιφόρνια) σκεφτήκαμε πώς να το κάνουμε και το παν είναι να έχουμε το θάρρος για να το κάνουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Ο αυστριακής καταγωγής αμερικανός ηθοποιός τόνισε ότι οι πράσινες πολιτικές θα ωφελήσουν τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Από τότε που άφησε την εξουσία, χρησιμοποίησε τη φήμη και την επιρροή του για να προωθήσει πολιτικές μείωσης του άνθρακα, ιδίως με την «Πρωτοβουλία για το κλίμα Σβαρτσενέγκερ». Ο κ. Σβαρτσενέγκερ είναι επίσης επικριτικός για μια περιβαλλοντική ατζέντα που επικεντρώνεται στη θυσία στον τρόπο ζωής. 

Ο πρώην πρωταθλητής του μπόντι μπίλντινγκ υπογράμμισε στο BBC ότι μείωσε την πρόσληψη κρέατος κατά περίπου 3/4 τα τελευταία χρόνια, αλλά υποστηρίζει ότι «κερδίζει» ως αποτέλεσμα. 

«Από τότε που άρχισα να τρώω περισσότερα λαχανικά και φυτικές τροφές, ο καρδιολόγος μού είπε ότι οι αρτηρίες μου έχουν σταματήσει να στενεύουν» αποκάλυψε.
«Λοιπόν, πώς έχω εγκαταλείψει κάτι; Κέρδισα την υγεία μου, μού έδωσε (η υγιεινή διατροφή) επιπλέον δύο χρόνια» συμπλήρωσε.

Ο Σβαρτσενέγκερ πιστεύει ότι η τεχνολογία προσφέρει λύσεις και επικαλείται ως απόδειξη το Hummer του - ένα τεράστιο όχημα εκτός δρόμου – που μετέτρεψε από ντιζελοκίνητο σε ηλεκτροκίνητο, δεδομένου ότι η ηλεκτρική έκδοση πηγαίνει πιο γρήγορα και με περισσότερη ιπποδύναμη.

Πηγή: bbc.com