Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ έχει σήμερα γενέθλια – Γίνεται 87 ετών 

O πολυβραβευμένος ηθοποιός το 2018 ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την υποκριτική

O πολυβραβευμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ρέντφορντ (Robert Redford) γίνεται σήμερα 87 ετών, καθώς γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1936, στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. 

Το 2018 ο Ρέντφορντ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την υποκριτική - ρίχνοντας τίτλους τέλους στη σπουδαία καριέρα του - αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει ενεργός σκηνοθέτης.

Η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ ήταν η ταινία του 1967 «Ξυπόλητοι στο Πάρκο» με συμπρωταγωνίστρια την Τζέιν Φόντα και έκτοτε έκανε αρκετές και αξιόλογες ταινίες. 

Ως ηθοποιό δεν τιμήθηκε ποτέ με Όσκαρ, αν και πολλές από τις ερμηνείες του προκάλεσαν τον ενθουσιασμό του κοινού και των κριτικών σε ταινίες σταθμούς της 7ης Τέχνης, όπως «Ο μεγάλος Γκάτσμπι»  «Το Κεντρί», «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου», «Τρεις ημέρες του Κόνδορα», «Πέρα από την Αφρική».

Ο ίδιος απέρριψε πρωταγωνιστικούς ρόλους στα «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» και «Ο Πρωτάρης» του Μάικ Νίκολς, επειδή ανησυχούσε για την πιθανή δημιουργία του «στερεοτύπου του ξανθού αρσενικού». 

Εντούτοις, πήρε το Χρυσό Αγαλματίδιο το 2002 για το σύνολο του έργου του.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι εμφανίσεις του μπροστά από την κάμερα ήταν σπανιότερες, καθώς προτιμούσε να σκηνοθετεί.

Σκηνοθέτησε εννέα ταινίες, η πρώτη εκ των οποίων ήταν οι «Συνηθισμένοι Άνθρωποι», για την οποία βραβεύτηκε με το Όσκαρ σκηνοθεσίας το 1981. Με καταγωγή από την Καλιφόρνια, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ίδρυσε επίσης το φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance το 1978, από τα σημαντικότερα στον κόσμο.
 

Πηγή: skai.gr