Μια δερματολόγος εξηγεί γιατί βγάζουμε σπυράκια και πώς να τα αντιμετωπίσουμε

Στη διάρκεια της εφηβείας είναι αναμενόμενα, αλλά όταν κάνουν την εμφάνιση τους στην ενήλικη ζωή είναι τουλάχιστον ανεπιθύμητοι ‘εισβολείς’. Ειδικά πλέον με την καθημερινή χρήση μάσκας, τα σπυράκια γύρω από το στόμα και στο πηγούνι εισέρχονται πιο τακτικά στη ζωή μας απ’ όσο θα θέλαμε. Άλλες φορές, όμως μπορεί να δεις ξαφνικά ένα σπυράκι να σχηματίζεται στο μάγουλο χωρίς κάποιον εμφανή λόγο. Αυτή η δεύτερη κατηγορία είναι ίσως η πιο ενοχλητική αφού δεν μπορείς να εντοπίσεις εύκολα την αιτία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο μπορεί να έχεις ακούσει ότι τα σπυράκια προκαλούνται για διαφορετικούς λόγους ανάλογα το σημείο του προσώπου.
Θέλοντας λοιπόν να διαλευκάνουμε την κατάσταση και να βρούμε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης τους, μιλήσαμε με τη δερματολόγο και αφροδισιολόγο Δρ. Μουσάτου. Διάβασε τη συνέχεια για να μάθεις γιατί βγάζουμε σπυράκια αλλά και πως να τα αντιμετωπίσουμε.

Ξεκινώντας από την αρχή, η Δρ. Μουσάτου εξηγεί ότι η ακμή εμφανίζεται σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση σμηγματογόνων αδένων. Γι’ αυτό και, κατά την εφηβεία, εμφανίζεται σε μέτωπο, μάγουλα, πηγούνι ή και σε όλο το πρόσωπο αφού η δραστηριότητα τους είναι πιο έντονη. Επίσης, εάν υπάρχει έντονη δραστηριότητα σμηγματογόνων αδένων μπορεί να εμφανιστεί ακμή και σε στήθος και ράχη. Αντίθετα, σε μια ενήλικη γυναίκα, η ακμή εντοπίζεται συνήθως γύρω από το στόμα ή και κάτω από το πηγούνι.

Παρόλα αυτά, μπορεί να προκληθεί ακμή και από άλλα αίτια.
Συγκεκριμένα, η χρήση καλλυντικών που φράζουν τους πόρους μπορεί να δημιουργήσει σπυράκια. Θα καταλάβεις εάν αυτή είναι η περίπτωση σου, επειδή θα δεις τα σπυράκια στα σημεία εφαρμογής αυτών των προϊόντων. Έτσι, είναι σχετικά εύκολο να εντοπίσεις το προϊόν που φταίει. Φυσικά, μια σημαντική αιτία ακμής τον τελευταίο καιρό είναι και η πολύωρη χρήση μάσκας ή το λεγόμενο maskne.

Προχωρώντας στην αντιμετώπιση, η Δρ. Μουσάτου εξηγεί ότι η αντιμετώπιση της ακμής δεν εξαρτάται από το σημείο εμφάνισής της. Συγκεκριμένα, εάν έχεις ήπια ή μέτρια ακμή, η λύση είναι μια τοπική θεραπεία με ειδικές φαρμακευτικές κρέμες, σαπούνια και καλλυντικά. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, αυτή η αγωγή μπορεί να συνδυαστεί με θεραπείες στο δερματολογικό ιατρείο όπως peeling, χρήση blue light ή καθαρισμούς. Εάν όμως έχεις πιο επίμονη ή σοβαρή ακμή, εκεί διερευνώνται και ορμονικά αίτια. Ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να χρειάζεσαι και αγωγή από το στόμα σε μορφή αντιβιοτικών, ρετινοειδών ή αντισυλληπτικών.

Τα καλά νέα είναι ότι όσο ενοχλητικά κι’ αν είναι τα σπυράκια αντιμετωπίζονται ανεξαρτήτως σημείου και αιτίας.
Όμως, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις εάν έχεις ακμή είναι να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου. Ειδικά, εάν έχεις επίμονη ακμή αφού ο γιατρός μπορεί να σου δώσει προϊόντα που δεν θα μπορούσες να δοκιμάσεις αλλιώς. Επιπλέον, μια επίσκεψη στο δερματολόγο είναι καλή για να σε συμβουλεύσει σχετικά με τη σωστή χρήση καλλυντικών ως πρόληψη και συντήρηση της καλής υγείας της επιδερμίδας σου.

Διαβάστε ακόμη:

- Ένας τρόπος για να κατευνάσεις το άγχος σου είναι να παρατηρείς όσα πάνε καλά

-4 tips για να αποφύγεις τη δημιουργία ρυτίδων ενώ κοιμάσαι

Πηγή: Savoirville
TAGS: ακμή