Η απλή μέθοδος των τριών της επαγγελματικής επιτυχίας

Έχεις ακούσει να μιλάνε κάποιοι για το κλειδί της επιτυχίας, τα μυστικά της επαγγελματικής καταξίωσης. Η αλήθεια είναι όμως πως η επιτυχία δεν έχει κλειδιά και μυστικά. Και καμιά φορά είναι και θέμα τύχης.

Αν κάτι δεν πετύχει με την πρώτη, απλά δεν έτυχε. Μην αυτοτιμωρείσαι. Απλά προσπάθησε ξανά. Η αλήθεια είναι πως η επιτυχία απαιτεί προσωπικό κόπο, χρόνο και θυσίες. Εντάξει και 3 βασικά βήματα.

Να θέλεις να μαθαίνεις συνεχώς
Ο γρηγορότερος και πιο άμεσος τρόπος για να εξελιχθείς είναι να μάθεις. Όταν μαθαίνεις, γίνεσαι απαραίτητος κι όταν γίνεσαι απαραίτητος θα συμμετέχεις σε όλο και περισσότερα project στη δουλειά σου. Γι’αυτό μη φοβάσαι να κάνεις ερωτήσεις, δεν δείχνει μόνο πως ενδιαφέρεσαι αλλά οι πληροφορίες που συγκεντρώνεις δεν θα πάνε ποτέ χαμένες. Ακόμα κι αν κάτι σου φαίνεται ανόητο να το ρωτήσεις, πιθανότατα το έχει ρωτήσεις και κάποιος άλλος πριν από εσένα. Άλλωστε όπως μας έλεγαν και στο σχολείο, δεν υπάρχουν κουτές ερωτήσεις.

Προσαρμόσου… και βασίλευε
Την ξέρεις την έκφραση «διαίρει και βασίλευε»; Κάπως έτσι δουλεύει και το προσαρμόσου. Προσάρμοσε τον τρόπο που εργάζεσαι και επικοινωνείς ανάλογα με τις απαιτήσεις της νέας σου εργασίας. Παρατήρησε πως δουλεύουν οι συνάδελφοί σου κι αν έχεις απορίες μη διστάσεις. Έτσι θα εστιάσεις καλύτερα στο πώς μπορείς κι εσύ να δουλέψεις όχι μόνο καλύτερα αλλά και πιο αποτελεσματικά. Το πρόγραμμα είναι εκείνο που θα σε βοηθήσει να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου, ειδικά τον πρώτο καιρό, που θα μαθαίνεις κι εσύ τα ‘’κατατόπια’’.

Αυτοαξιολόγηση, αυτοπροβληματισμός, αυτοβελτίωση
Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλάξεις αυτό που είσαι για να ταιριάζεις στα στάνταρ της νέας σου εργασίας. Αυτό που χρειάζεται είναι να τηρείς τους κανόνες άγραφους ή μη του χώρου που εργάζεσαι. Οι κανόνες αυτοί μπορεί να αφορούν την κουλτούρα και τον τρόπο που λειτουργούν οι εργαζόμενοι στον δικό σου χώρο εργασίας.

Μία από τις πιο ανεκτίμητες δεξιότητες είναι να είσαι προσαρμόσιμο κι ευέλικτο άτομο, χωρίς φυσικά να γίνεις θύμα των περιστάσεων. Ο αυτο-προβληματισμός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Όταν αφιερώνεις χρόνο για να κάνεις την αυτοκριτική σου, θα εξελιχθείς θέλοντας και μη γιατί διορθώνεις όσα δεν σου αρέσουν. Επανεξετάζοντας τις καταστάσεις που δεν σου άρεσαν αποκτάς καλύτερη εικόνα για το μέλλον σου στην καριέρα που έχεις επιλέξει.

Να θυμάσαι πάντα πως το να δουλεύεις σκληρά είναι μεν απαραίτητο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως πρέπει να εξουθενωθείς ή να αφιερώσεις όλο τον προσωπικό σου χρόνο μόνο στη δουλειά.

Προσωπική επιτυχία δεν είναι μόνο επιτυχία στην εργασία σου. Προσωπική επιτυχία είναι και το να είσαι ήρεμη ψυχικά. Είναι και το να είσαι ευτυχισμένη. Μην τα θυσιάσεις!

Διαβάστε επίσης:

Το Future Faking είναι συναισθηματική χειραγώγηση και μπορεί να μην το αντιληφθείς

Ασκήσεις ηρεμίας: Δημιουργώντας την προσωπική σου ‘’ρουτίνα’’ χαλάρωσης

 

Πηγή: Savoir Ville