Γιατί μια τεχνική αναπνοής είναι αυτό που χρειάζεσαι σε στιγμές έντονου στρες

Το άγχος επιδρά τελείως διαφορετικά στον καθένα μας. Κάποιοι χάνουν τον ύπνος του και την όρεξή του για φαγητό για παράδειγμα. Ο καθένας μας επίσης λειτουργεί διαφορετικά σε καταστάσεις αυξημένης πίεσης. Άλλος τρώει τα νύχια του, άλλος δαγκώνει τα χείλη του και άλλος νιώθει πως έχει τρομερή φαγούρα, κυρίως στα δάχτυλα των χεριών ή στο κεφάλι.

Κάτι όμως που βιώνουμε οι περισσότεροι από εμάς όταν ο πανικός ή το άγχος αρχίζει να μας πλημμυρίζει, είναι μια αλλαγή στην αναπνοή μας. Νιώθουμε δύσπνοια, νιώθουμε ένα ''βάρος'' ή ακόμα και πόνο στο στήθος μας. Παρόλο που είναι ένα πολύ τρομακτικό συναίσθημα, το να ξέρεις πως να το αντιμετωπίσεις μπορεί να σε ηρεμήσει.

«Όταν αναπνέετε, έχετε τις ρίζες σας στο εδώ και τώρα, δεν μπορείτε να είστε πουθενά αλλού», εξηγεί η Nahid de Belgeonne, δασκάλα γιόγκα και ιδρύτρια της The Human Method. Αυτό σημαίνει ότι το μυαλό σου δεν μπορεί να περιπλανηθεί - αμφισβητώντας για παράδειγμα τι σκέφτηκε το αφεντικό σου για το τελευταίο σου project, επαναλαμβάνοντας την αμήχανη στιγμή σιωπής στο Zoom call όταν προσπάθησες να πεις ένα αστείο, ή να σκέφτεσαι την παγκόσμια πανδημία που αντιμετωπίζουμε τώρα.

«Η αναπνοή λειτουργεί ως το τηλεχειριστήριο του εγκεφάλου. Όταν είναι αργή και σταθερή, ο εγκέφαλος είναι ήρεμος και το νευρικό μας σύστημα καταπραΰνεται. Αλλά η σωστή αναπνοή χαλαρώνει επίσης το σώμα σου», εξηγεί η Nahid. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σκέψου πόσο σηκωμένους έχεις συνέχεια τους ώμους σου από την ένταση που νιώθεις. Πόσο σφιχτό γίνεται το σαγόνι σου, πόσο σφίγγεις τις γροθιές σου, όταν είσαι αγχωμένη. Εάν αφήσεις πίσω σου όλα αυτά θα μπορέσεις να αναπνεύσεις σωστά.

«Δεν μπορεί το σώμα σου να είναι χαλαρό όταν εσύ είσαι αγχωμένη», λέει η Nahid. Για αυτό και σου προτείνει να ξεκινήσεις μια πρακτική αναπνοής. Για να βρεις την αίσθηση του σώματός σου. Το πως νιώθεις κάθε στιγμή και πως αυτό επιδρά στο σώμα σου.

Μόλις νιώσεις ότι το σώμα σου καταβάλλεται από το έντονο στρες, δοκίμασε αυτό που ονομάζεται συνεκτική αναπνοή. «Αυτό είναι όταν αναπνέεις από τη μύτη, κρατάς την αναπνοή σου για 5-6 δευτερόλεπτα και ύστερα εκπνέεις. Η Nahid προτείνει την εισπνοή από τη μύτη και όχι από το στόμα σε αυτήν την τεχνική, γιατί αυτός είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πηγαίνει ο αέρας στους πνεύμονες και όχι στο στομάχι.

Μπορεί να ακούγεται πολύ απλό, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτή η τεχνική αναπνοής μπορεί να σε αποβεί σωτήρια σε στιγμές αυξημένης πίεσης και στρες. Αρκούν μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να ηρεμήσεις!

Διαβάστε ακόμη:

Η απλή καθημερινή συνήθεια που μπορεί να αλλάξει την καριέρα σου

Τα nail looks των celebrities ήδη φανέρωσαν τις τάσεις που θα επικρατήσουν το 2021

Πηγή: Savoirville