Τέταρτη δόση: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους άνω των 30

Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό με την 2η αναμνηστική δόση για τους άνω των 60 ετών.

Άνοιξε το πρωί της Δευτέρας η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού (2η αναμνηστική) και σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών, εφόσον το επιθυμούν, μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό με την 2η αναμνηστική δόση για τους άνω των 60 ετών.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν, παρότι επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο, θερινό επιδημικό κύμα. 

Χθες Κυριακή, καταγράφηκαν 9.294 νέα κρούσματα, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 93.

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού

Για την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και την πορεία της πανδημίας το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε σε δύο μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Τον Δημήτρη Παρασκευή, Α' αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο, καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Οι δύο επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι για να μειώσουμε τον κίνδυνο μεταδόσεων θα πρέπει να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, να κάνουμε σωστή χρήση της μάσκας, με τον κ. Βατόπουλο μάλιστα να υπογραμμίζει ότι «ο ίδιος φοράει μάσκα στο super market και όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

Ο κ. Παρασκευής συμπληρώνει ότι αν παρουσιάσουμε συμπτώματα να παραμείνουμε σπίτι και να πραγματοποιούμε συχνούς διαγνωστικούς ελέγχους.

Οι λόγοι αύξησης των κρουσμάτων

«Η αύξηση ήταν αναμενόμενη και συμβαίνει παρόμοια σε πολλές περιοχές της υφηλίου λόγω της κυκλοφορίας των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5», αναφέρει ο κ. Παρασκευής. Οι λόγοι αφορούν, κυρίως, την κυκλοφορία των στελεχών από τις υποομάδες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα και δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής που σε συνδυασμό με την εξασθένιση της προστασίας του εμβολίου έναντι της μόλυνσης καθιστούν το πεδίο ευνοϊκό για τη μετάδοσή τους. Επίσης, η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού λόγω της τουριστικής περιόδου και οι συνθήκες χαλάρωσης που επικρατούν στις τουριστικές περιοχές, συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων.

Η επιδημία δεν έχει τελειώσει - Επάλληλα επιδημικά κύματα

Είναι σαφές ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει, θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις και αυτή την νέα πραγματικότητα θα πρέπει να την συνειδητοποιήσουμε και ο καθένας να λαμβάνει μέτρα προστασίας, αναφέρει ο κ. Βατόπουλος. «Είναι σαφές και το είχαμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι θα έχουμε εξελισσόμενα επάλληλα επιδημικά κύματα. Δηλαδή, θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις οι οποίες κρατάνε δυο με τρεις μήνες. Δεν πρέπει να εκπλησσόμεθα και να γίνεται συζήτηση ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Προφανώς και θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε πολλούς ασθενείς με βαριά νόσηση λόγω ανοσίας του πληθυσμού, είτε λόγω εμβολιασμών, είτε προηγούμενης λοίμωξης ή και τα δύο».

Κάθε παραλλαγή που επιλέγεται είναι πιο μεταδοτική και από εκεί και πέρα η ανοσία που έχουμε δεν είναι 100%, προσθέτει ο κ. Βατόπουλος. «Έχουμε πει ότι το εμβόλιο προστατεύει από την βαριά νόσηση, συνεπώς ο κόσμος κολλάει και μεταδίδει. Τώρα πώς θα εξελιχθεί αυτό που βλέπουμε μπροστά μας, τι θα γίνει, δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να το πει κανείς».

Τι περιλαμβάνει η νέα κανονικότητα

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την νέα πραγματικότητα. Από την συμπεριφορά μας συνολικά εξαρτάται το πού θα ισορροπήσει το σύστημα και αυτό δεν είναι εύκολο να το προβλέψει κάποιος, υπογραμμίζει ο κ. Βατόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η νέα κανονικότητα, περιλαμβάνει συνεχή επαγρύπνηση και εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας. «Πιστεύω ότι η μάσκα πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας, πρέπει να φοράμε μάσκα, όπου υπάρχει συνωστισμός, ανεξαρτήτως τι λένε οι νόμοι. Ναι δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν δεν φοράς μάσκα, αλλά η μάσκα εξακολουθεί να είναι χρήσιμη και να προστατεύει. Εγώ φοράω μάσκα όταν πάω στο super market ή κάπου που έχει πολύ κόσμο» τονίζει.

Μάλιστα επικαλείται άλλες συνήθειες μας όπως το να φοράμε καπέλο όταν βγαίνουμε στον ήλιο, ζώνη στο αυτοκίνητο, κράνος ο μοτοσικλετιστής.

Προσθέτει ότι πρέπει να προσαρμόσουμε την κανονικότητα μας με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουμε τα αυξημένα κρούσματα. «Το μήνυμα δεν πρέπει να είναι καταργούμε την μάσκα. Δεν είναι νομικά υποχρεωτική, αλλά η νέα κανονικότητα πρέπει να περιλαμβάνει χρήση μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού, μέτρα ατομικής προστασίας». Αλλά και η πολιτεία, αναφέρει ο κ. Βατόπουλος, πρέπει να λάβει μέτρα. «Η νέα κανονικότητα να περιλαμβάνει πράγματα που μπορεί να ελαττώσουν τους υποχρεωτικούς συνωστισμούς, όπως π.χ. περισσότερα λεωφορεία». Ο κ. Βατόπουλος εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης των απουσιών των εργαζομένων από την εργασία τους. «Αυτό που με ανησυχεί είναι οι απουσίες από δουλειές. Μπορεί να μην έχουμε βαριά περιστατικά αλλά να έχουμε πολλές απουσίες από δουλειές που και αυτό είναι ένα θέμα, και είναι λογικό να συμβαίνει. Το ότι είναι κάτι αναμενόμενο δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λάβεις μέτρα».

Τέταρτη δόση

Την Δευτέρα, 27 Ιουνίου στο emvolio.gov.gr, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 με την 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) για όλους όσοι το επιθυμούν άνω των 30 ετών. Παραμένει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, όπου η πλατφόρμα των ραντεβού έχει ανοίξει από τον Απρίλιο.

«Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν».

Πηγή: skai.gr