Κλείσιμο

Θεοδωρίδου για παραλλαγή Όμικρον: O εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας

O εμβολιασμός εξακολουθει να είναι ασπίδα προστασίας επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στην νέα παραλλαγή του κορωνοιού, Όμικρον, κατά την σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Όπως ανέφερε το Α και το Ω στην διαχείριση ενός γεγονότος είναι η ψυχραιμία μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα για την παραλλαγή αυτή του ιού. και εξήγησε πως το ιδιαίτερο στοιχείο της συγκεκριμένης παραλλαγής είναι ο αριθμος των μεταλλάξεων, 32 στον αριθμό, που υπάρχει στην πρωτέινη ακίδα του ιού και πως το νέο στέλεχος Όμικρον κατατάχθηκε στα στελέχη ανησυχίας. Παράλληλα, ανέφερε πως η αντίδραση για συναγερμό όλων των κρατών ήταν ακαριαία.

Σημείωσε ότι οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και πως η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις. «Δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός. Αναμένεται η μεταδοτικότητα να είναι αυξημένη» είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, είπε ότι η νόηση των περίπου 100 ατόμων που μολύνθηκαν από αυτόν, ήταν ήπια με συμπτώματα κακουχίας και μυαλγίες, αλλά σημείωσε ότι οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι νέοι.

Η ίδια πρόσθεσε πως το θέμα που απασχολεί όλους και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και στον τομέα των εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια, είναι κατά πόσο η προστασία των εμβολίων έναντι της νέας αυτής παραλλαγής είναι επαρκής. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά εκτιμάται ότι το μέγεθος αυτού του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό» σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, σύμφωνα με μελέτη σε προηγούμενες μεταλλάξεις φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ζητά να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, καθώς παραμένει η μόνη ασπίδα προστασίας ακόμα και στις παραλλαγές του ιού, ενώ όπως προσέθεσε, από σημαντική ελληνική μελέτη προκύπτει ότι η τρίτη δόση αύξησε στο 97,8% τον τίτλο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε υγειονομικούς.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) σε επαγγελματίες υγείας, ανακοινώθηκαν από τους Καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευάγγελο Τέρπο (Ιατρική Σχολή), Ιωάννη Τρουγκάκο (Τμήμα Βιολογίας), Βαγγέλη Καραλή (Τμήμα Φαρμακευτικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανη ΕΚΠΑ). Στη μελέτη αυτή μετείχαν οι πρώτοι 71 υγειονομικοί, που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου στο ΓΝΑ Αλεξάνδρα, εννέα μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους με τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. 

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή η τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται ότι προσφέρει ισχυρή ανοσολογική απάντηση έναντι του SARS-CoV-2, μειώνοντας δραματικά τα επεισόδια σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη (30 άνδρες και 41 γυναίκες, διάμεσης ηλικίας 48 έτη), ελέγχθηκαν για την παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντισωμάτων έναντι του τμήματος RBD της πρωτεΐνης ακίδας του ιού (anti-SRBD), πριν την πρώτη δόση του εμβολίου, πριν τη δεύτερη δόση, 2 εβδομάδες, 1 μήνα, 3 μήνες, 6 μήνες, 9 μήνες μετά τη δεύτερη δόση και ένα μήνα μετά την τρίτη δόση. Η τρίτη δόση έγινε 9 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, δηλ. μόλις έγινε διαθέσιμη για τους υγειονομικούς στη χώρα μας. 

Ο μέσος τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ένα μήνα μετά την τρίτη δόση ήταν 97,8%, υψηλότερος από κάθε άλλη μέτρηση σε άλλο χρονικό σημείο (p<0,001), ενώ το επίπεδο των αντισωμάτων anti-SRBD έφτασε στο ανώτερο όριο των 2500 μονάδων/mL για 70 από τους 71 συμμετέχοντες (πολύ υψηλός τίτλος αντισωμάτων, για τη συγκεκριμένη μέθοδο, έχει καθοριστεί η τιμή των 132 μονάδων/mL από το FDA των ΗΠΑ). 

Μετά την τρίτη δόση, η μέση αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και των anti-SRBDs αντισωμάτων ήταν 166,4% και 594,4% αντίστοιχα,  σε σχέση με τον τίτλο αντισωμάτων που είχαν οι συμμετέχοντες εννιά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν εντυπωσιακά υψηλότερος και σε σχέση με τον τίτλο δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση, που ήταν ο μέχρι πρότινος υψηλότερος της μελέτης (93%). Αντίστοιχα ο τίτλος των anti-SRBD, ένα μήνα μετά την τρίτη δόση, ήταν 146% υψηλότερος από αυτόν που ήταν δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Τα αποτελέσματα αυτά δεν φάνηκε να επηρεάζονται από το φύλο ή την ηλικία. 

Συμπερασματικά, η τρίτη δόση του εμβολίου επάγει πολύ υψηλό τίτλο τόσο εξουδετερωτικών αντισωμάτων όσο και anti-SRBD, και αυτό εξηγεί τη μειωμένη επίπτωση της νόσου COVID-19 σε όσους έχουν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου.

Μιλώντας για τα παιδιά, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Επιτροπή σύντομα θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Phizer στις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Το εμβόλιο αυτό ουσιαστικά είναι το ένα τρίτο της δόσης που χορηγείται στους ενήλικες και αναμένεται να είναι στην Ελλάδα μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Τόνισε δε ότι είναι 90,7% αποτελεσματικό στα παιδιά με ήπιες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Πηγή: skai.gr