Κορωνοϊός: Ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής JN.1 σε όλο τον πλανήτη - Πόσο επικίνδυνη είναι

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ο κίνδυνος για το κοινό είναι επί του παρόντος χαμηλός και τα τρέχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν προστασία

Μια υποπαραλλαγή του στελέχους Omicron του κορωνοϊού έχει ταξινομηθεί ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λόγω «της ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής του».

Η JN.1 έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει το BBC.

Αν και ο κίνδυνος για το κοινό είναι επί του παρόντος χαμηλός και τα τρέχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν προστασία, αναφέρει ο  ΠΟΥ. 

Οι αναπνευστικοί ιοί όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και η παιδική πνευμονία είναι επίσης σε άνοδο στο βόρειο ημισφαίριο.

Σημειώνεται ότι ο ιός που προκαλεί την Covid μεταλλάσσεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου και μερικές φορές αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη νέων παραλλαγών. Ωστόσο, η Omicron παραμένει η παγκόσμια κυρίαρχη παραλλαγή εδώ και αρκετό καιρό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος μια σειρά από παραλλαγές ενδιαφέροντος που συνδέονται με την Omicron, συμπεριλαμβανομένου την JN.1, αν και δεν θεωρεί καμία από αυτές ανησυχητική.

Η προσοχή επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η JN.1 εξαπλώνεται γρήγορα σε πολλές γωνιές του κόσμου.

Αυτή τη στιγμή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 15-29% των μολύνσεων.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η JN.1 αποτελεί επί του παρόντος περίπου το 7% των θετικών τεστ Covid που αναλύονται σε εργαστήριο. Είπε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για αυτήν και άλλες παραλλαγές.

Η JN.1 εξαπλώνεται γρήγορα σε όλες τις περιοχές, πιθανώς επειδή έχει μια πρόσθετη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας σε σύγκριση με την παραλλαγή BA.2.86 από την οποία προέρχεται.

«Αναμένεται ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων του Sars-Cov-2 (κορωνοϊού) εν μέσω της αύξησης των λοιμώξεων από άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ειδικά σε χώρες που εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο», αναφέρει η αξιολόγηση κινδύνου του ΠΟΥ.

Υπάρχουν ακόμη περιορισμένα στοιχεία για το πόσο ικανή είναι η JN.1 να ξεπεράσει την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια, λέει ο ΠΟΥ. Δεν υπάρχουν αναφορές για άτομα που αρρωσταίνουν πιο βαριά με αυτήν την παραλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να υπολογιστεί ο αντίκτυπος στην υγεία, λέει ο ΠΟΥ, καθώς ο αριθμός των χωρών που αναφέρουν δεδομένα για άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο με Covid έχει μειωθεί δραματικά.
 

Πηγή: skai.gr