Κλείσιμο

Έρευνα: Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού είναι τόσο «ασφαλής» όσο δύο ακτινολόγοι

Ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο Lund ανακάλυψαν ότι η ανίχνευση του καρκίνου του μαστού με τη βοήθεια υπολογιστή θα μπορούσε να τον εντοπίσει με «παρόμοιο ρυθμό» όπως θα έκαναν δύο ακτινολόγοι

Ολοένα και αυξάνονται οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική. Νέα σουηδική μελέτη επισημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «ασφαλής» και μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό το φόρτο εργασίας των ακτινολόγων. Συγκεκριμένα, ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο Lund ανακάλυψαν ότι η ανίχνευση του καρκίνου του μαστού με τη βοήθεια υπολογιστή θα μπορούσε να τον εντοπίσει με «παρόμοιο ρυθμό» όπως θα έκαναν δύο ακτινολόγοι. 

Ωστόσο, είπαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πλήρως εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.

Σύμφωνα με το BBC, ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσέφερε τεράστια υπόσχεση στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε μαστογραφίες - ακτινογραφίες μαστού.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Oncology, συμμετείχαν περισσότερες από 80.000 γυναίκες από τη Σουηδία με μέση ηλικία τα 54.

Οι μισές από τις σαρώσεις αξιολογήθηκαν από δύο ακτινολόγους, ενώ οι άλλες μισές αξιολογήθηκαν από το εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου που υποστηρίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη, ακολουθούμενο από ερμηνεία από έναν ή δύο ακτινολόγους.

Συνολικά, 244 γυναίκες που ανακλήθηκαν από τον έλεγχο με τεχνητή νοημοσύνη βρέθηκαν να έχουν καρκίνο σε σύγκριση με 203 γυναίκες (25%) που ανακλήθηκαν από τον τυπικό έλεγχο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν 41 περισσότεροι καρκίνοι με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης δεν δημιούργησε περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Το ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων ήταν 1,5% και στις δύο ομάδες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Kristina Lang είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των ελλείψεων ακτινολόγων σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα για να κατανοήσουμε πλήρως τις δυνατότητές του και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

«Η μεγαλύτερη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης αυτή τη στιγμή είναι ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στους ακτινολόγους να επιβαρύνονται λιγότερο από την υπερβολική ποσότητα ανάγνωσης. Ενώ το σύστημα προσυμπτωματικού ελέγχου που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί τουλάχιστον έναν ακτινολόγο υπεύθυνο για την ανίχνευση, θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαλείψει την ανάγκη για διπλή ανάγνωση της πλειονότητας των μαστογραφιών, μειώνοντας την πίεση στον φόρτο εργασίας και επιτρέποντας στους ακτινολόγους να επικεντρωθούν σε πιο προηγμένα διαγνωστικά μειώνοντας παράλληλα το χρόνου αναμονής των ασθενών».

Πηγή: skai.gr