Δείτε live την ενημέρωση για τον κορωνοϊό από Γκάγκα, Παπαευαγγέλου, Μαγιορκίνη

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Γκάγκα: Ξεκινά η διάθεση των αντιικών χαπιών

Ξεκινά μια χαλάρωση των μέτρων, αλλά εξακολουθούμε να πρέπει να προσέχουμε, τόνισε η κα Γκάγκα.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι ξεκινά η διάθεση των αντιικών χαπιών για όσους νοσούν με κορωνοϊό και θα γίνεται η παράδοσή τους κατ’ οίκον, από την άλλη εβδομάδα.

Τα χάπια αυτά είναι για ανθρώπους άνω των 18 ετών που έχουν προβλήματα υγείας και νοσούν από κορωνοϊό και όχι για εγκύους, διευκρίνισε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΕΟΠΥΥ θα επικοινωνεί με τον ασθενή, θα δίνει συγκατάθεση για χορήγηση των χαπιών και στη συνέχεια θα συνεννοείται για την αποστολή των φαρμάκων.
 

Τα μειωμένα κρούσματα σχετίζονται με μειωμένους ελέγχους επισημαίνει η Παπαευαγγέλου

Για μειωμένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοιού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, έκανε λόγο η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως πιθανώς αυτό σχετίζεται και με τους μειωμένους ελέγχους που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σε κάθε περίπτωση το ιικό φορτίο στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα υψηλό και έχει επικρατήσει η μετάλλαξη όμικρον.

Δεν μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, εξακολουθεί να είναι περίπου 150 χιλιάδες ενώ σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο εμφανίζεται ο κυλιόμενος μέσος επταημέρου με 18.000 νέα κρούσματα την ημέρα, ανέφερε.

Αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται μόνο στη Θράκη και κάποια νησιά ενώ στις περισσότερες περιφέρειες φαίνεται σταθεροποίηση.

Η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι εξαιτίας της κακοκαιρίας είναι δυνατό να δείξει περαιτέρω μείωση στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, εξήγησε.
Εντούτοις οι σκληροί δείκτες της πανδημίας που αφορούν τις διασωληνώσεις και τους θανάτους παραμένουν σταθερά ψηλά ενώ σταθερός ήταν και ο δείκτης της θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα, στοιχείο που δεν μπορεί να αξιολογηθεί ιδιαίτερα εύκολα όσον αφορά τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των μειωμένων ελέγχων.

Εξακολουθεί να απασχολεί τους ειδικούς η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τόνισε η κα Παπαευαγγέλου. Η κάλυψη σε απλές κλίνες υπολογίζεται σε 57% και 85% σε κλίνες ΜΕΘ COVID.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως παρατηρείται πάντως μείωση κατά 12% σε νέες εισαγωγές πιθανότατα λόγω της σταθερής επικράτησης της όμικρον στην χώρα.

Υψηλός εξακολουθεί να είναι ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν καθημερινά την ζωή τους έχοντας τον ιό.

Ένας στους τέσσερις που χρειάζεται νοσηλεία έχει μετάλλαξη Δέλτα. Οι λίγοι ασθενείς που έχασαν την ζωή τους έχοντας το στέλεχος Όμικρον ήταν είτε υπερήλικες είτε είχαν ταυτόχρονα πολλά προβλήματα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση όσο ηπιότερη και να είναι η νόσηση με Όμικρον, δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα, υπογράμμισε "κρούοντας καμπανάκι" για το σύνδρομο Long Covid, το οποίο όπως και εκτιμά θα μας απασχολήσει το ερχόμενο διάστημα.
Όλες οι ειδήσεις.

Πηγή: skai.gr