Χαλάρωση του lockdown: Ποια μέτρα τίθενται σε ισχύ- Ποιες περιοχές είναι στο «βαθύ κόκκινο»

Σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων, που εκτιμάται ότι δεν θα επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο, αποφάσισαν χθες κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από αυτό Σαββατοκύριακο επεκτείνεται το ωράριο κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια έως τις 9 το βράδυ.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών.

Τις πύλες τους ανοίγουν και οι αρχαιολογικοί χώροι, τους οποίους θα μπορούν να επισκέπτονται έως τρία άτομα με εξαίρεση τις οικογένειες. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και η μετάβαση στους αρχαιολογικούς χώρους θα γίνεται με χρήση του κωδικού 6 χωρίς χρήση οχήματος.

Την ίδια ώρα, επαναλειτουργούν τα δημόσια πάρκα για έως τρία άτομα με εξαίρεση της οικογένειες. Υποχρεωτική θα είναι κι εκεί η χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και η μετάβαση στους θα γίνεται με χρήση του κωδικού 6 χωρίς χρήση οχήματος.

Για την Κυριακή της Ορθοδοξίας,  την 25η Μαρτίου και τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου, θα γίνεται τέλεση της λειτουργίας στους Μητροπολιτικού ναούς με έναν πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς, με χρήση μάσκας. Οι ιερείς και οι ψάλτες, θα πρέπει να κάνουν rapid test με ευθύνη της Μητρόπολης.

Επίσης, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με sms στον κωδικό 6.

Επιδημιολογικός χάρτης

Σε ό,τι αφορά στον επιδημιολογικό χάρτη, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, το αποκαλούμενο "βαθύ κόκκινο" εντάσσονται από σήμερα οι Περιφερειακές ενότητες Μυκόνου και Ζακύνθου και οι δήμοι Αμφίπολης, Καστοριάς, Ορεστίδος και Καρδίτσας. 

Στο ίδιο επίπεδο παραμένουν: Αττική, Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος. Επίσης, οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών, Μετσόβου, Κατερίνης, Σκιάθου.

Αντίθετα βγαίνουν από το "βαθύ κόκκινο" η Φωκίδα, η Σάμος, η Άρτα, η Λευκάδα και ο δήμος Ρόδου.

Σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων θα παραμείνει μέχρι τις 29 Μαρτίου η Λέρος, ενώ στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται από σήμερα και μέχρι τις 29 Μαρτίου και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου βγαίνουν λόγω μείωσης στο επιδημιολογικό τους φορτίο οι Π.Ε. Φωκίδας, Σάμου, Άρτας, Λευκάδας καθώς και ο δήμος Ρόδου.
 

Πηγή: skai.gr