Βραβείο Europa Nostra σε διδακτορική έρευνα της Σχολής Αρχιτεκτόνων - ΕΜΠ

Το Βραβείο Europa Nostra του 2021, στην κατηγορία Έρευνας, απονεμήθηκε στην ομάδα Heritage&Architecture, AE+T, σε διδακτορική έρευνα που έγινε σε συνεργασία της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και του TU-Delft, για την επανάχρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς στην Ευρώπη.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο ενός διδακτορικού προγράμματος και η κριτική επιτροπή αναγνώρισε «την ποιότητα και τη συνάφεια αυτής της έρευνας, καθώς και τις δυνατότητές της για ανάπτυξη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που σχετίζονται με τη διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ευρώπης», αναφέρει η ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΜΠ.

Την εργασία υπογράφει η διδάκτορας Δώρα Χατζή-Ροδοπούλου, με επιβλέποντα της διδακτορικής διατριβής τον καθηγητή Νίκο Μπελαβίλα.

«Η έρευνα εξετάζει ένα θεμελιώδες ζήτημα κάθε πολιτικής διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, συγκεκριμένα το εύρος των πιθανών εντάσεων, αντιφάσεων και αντισταθμίσεων μεταξύ των πολιτιστικών αξιών της διατήρησης της κληρονομιάς και των λειτουργικών, οικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών της χρήσης αυτής της κληρονομιάς», εξηγεί η ανακοίνωση της Συγκλήτου.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από μία τετραετή υποτροφία που απονεμήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, καθώς και από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Stichting Fonds Catharine van Tussenbroek και το πρόγραμμα EU Erasmus+.

Σημειώνεται, πως το παραπάνω βραβείο είναι το δεύτερο που αποσπά το ΕΜΠ στα φετινά βραβεία Europa Nostra, μετά το βραβείο στην κατηγορία Συντήρησης για την αποκατάσταση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας, στο οποίο συνεργάστηκαν τα υπουργεία Πολιτισμού, Μεταφορών και Υποδομών, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Παράρτημα Ηπείρου.

Η Europa Nostra είναι ένας πανευρωπαϊκός οργανισμός για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με μέλη από περισσότερες από σαράντα χώρες, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κατέχει συμβουλευτική θέση στην UNESCO[2] και αναγνωρίζεται ως μη κυβερνητικός εταίρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ