Βουλή: Άντρο ανομίας οι φυλακές - Στοιχεία «φωτιά» από Οικονόμου

Της Nαντίν Χαρδαλιά

Στοιχεία που παραπέμπουν σε άντρο ανομίας εντός των ελληνικών φυλακών, παρέθεσε στη Βουλή, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικόνομου, κάνοντας λόγο για αύξηση των φαινομένων ανομίας και εντοπισμού ναρκωτικών στα σωφρονιστικά καταστήματα την περίοδο 1/1/2015 έως 15/9/2019 οπότε και εντοπίστηκαν όπως ανέφερε 1.546 αυτοσχέδια όπλα.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος, ο κ. Οικονόμου παρέθεσε τα εξής στοιχεία για την εν λόγω περίοδο:

-        525 συμπλοκές κρατουμένων
-        88 επιθέσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους
-        7 ανθρωποκτονίες
-        28 αυτοκτονίες
-        42 στάσεις
-        2.528 κατασχέσεις κινητών
-        561 περιπτώσεις ναρκωτικών
-        1.546 κατασχέσεις αυτοσχέδιων όπλων.

«Με μια τέτοια κατάσταση στις φυλακές δεν νομίζω, ότι μπορούμε να συζητήσουμε για οποιαδήποτε πολιτική, για οποιαδήποτε άσκηση σωφρονιστικής πολιτικής, για οτιδήποτε άλλο. Είναι αυτονόητο, ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα τη ζωή των ίδιων των κρατουμένων, τη ζωή των σωφρονιστικών υπαλλήλων και την ασφάλειά τους εντός και εκτός φυλακών και να συμφωνήσουμε στο ελάχιστο σε ένα εύρυθμο τρόπο λειτουργίας των φυλακών», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.  

Από την παράθεση στοιχείων ανά σωφρονιστικό κατάστημα, στην οποία προχώρησε ο ίδιος, επίσης για την περίοδο Ιανουαρίου 2015 - Σεπτεμβρίου 2019, προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Στο κατάστημα Κορυδαλλός 1 καταγράφηκαν: Εννιά συμπλοκές, 16 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 3 ανθρωποκτονίες και 6 αυτοκτονίες. Κατάσχεση 770 κινητών τηλεφώνων. 100 περιπτώσεις ναρκωτικών και 663 αυτοσχέδια όπλα.

Κατάστημα Αυλώνα: 135 συμπλοκές κρατουμένων, 3 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 25 στάσεις, 169 κατασχέσεις κινητών, 25 περιπτώσεις ναρκωτικών, 43 αυτοσχέδια όπλα.
 Επιστρατεύονται συσκευές απενεργοποίησης των κινητών στις φυλακές

«Αντιλαμβάνεστε, ότι εάν οι κατασχέσεις είναι 770, τι πάρτι γίνεται με τα κινητά τηλέφωνα μέσα στις φυλακές, με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα πρέπει δε, εδώ να τονίσω, ότι σχεδόν σε καμία φυλακή δεν υπάρχει κανένα σύστημα ανίχνευσης και ουσιαστικού ελέγχου ότι εισέρχεται μέσα από πλευράς ναρκωτικών κ.λπ.. Δεν υπάρχει τίποτα», ανέφερε ο Λευτέρης Οικονόμου, εξαγγέλλοντας την τοποθέτηση συσκευών «jammer» στις φυλακές για την  απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων, ενώ όπως είπε μελετάται σύστημα μη πρόσβασης drones ή ελικοπτέρων.

Επίλεκτες ομάδες αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών κρατουμένων

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισήμανε επίσης πως παρά την ψήφιση νόμου το 2018, για τη δημιουργία ομάδων αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών από κρατούμενους, μέχρι σήμερα τέτοια ομάδα λειτουργεί μόνο στον Κορυδαλλό.  

«Σήμερα που μιλάμε, παρόλη την επί χάρτου σύσταση των ομάδων αυτών, σε όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα κράτησης, μόνο στον Κορυδαλλό εκπαιδεύτηκε και συστάθηκε επί της ουσίας, φέροντας τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, επιχειρώντας πολλές φορές στο εσωτερικό των φυλακών, με πλήρη λειτουργική επάρκεια. Η εν λόγω ομάδα του Κορυδαλλού αποτελείται από 21 άτομα, προερχόμενα από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, εξειδικευμένα στελέχη στον τρόπο και τη μεθοδολογία, με εκπαίδευση στα πρότυπα των ειδικών ομάδων της ελληνικής αστυνομίας και σε επιχειρησιακά πεδία, όπως αυτοάμυνα, οπλοτεχνική, συνοδεία κρατουμένων υψηλής επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα τα μέλη της να έχουν εμπειρία και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση ακραίων περιστατικών. Επίσης, είναι εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας, όπως κράνη, προσωπίδες, θώρακες, κλομπ, μάσκες, φίλτρα χημικών αερίων, ασπίδες, γάντια προστασίας και τα λοιπά», είπε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την  ανάγκη ταχείας επικαιροποίησης της διαταγής προς όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις, ώστε να ολοκληρωθεί από όλες τις φρουρές η φάση της εκπαίδευσης των νεοσύστατων αυτών ομάδων.

Μεταφορά φυλακών Κορυδαλλού – σε αρχικό στάδιο η μελέτη

Αναφορικά με την εξαγγελθείσα μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού σε άλλη περιοχή της Αττικής,  παραδέχθηκε ο Λευτέρης Οικονόμου, υποστήριξε ότι οι σχετικές μελέτες βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο.

«Ο χώρος του Ασπροπύργου προτάσσεται ως πρώτος. Είμαστε, όμως, ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Δεν είναι το τελικό πόρισμα, διότι υπάρχουν τα χωροταξικά και όλα αυτά, που θα πρέπει να εξεταστούν. Και εφόσον εξεταστούν όλα αυτά, τότε θα υπάρξει το τελικό πόρισμα για το που θα γίνουν και ποιες άλλες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται. Είναι συγκεκριμένες οι δεσμεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 «Το μεταναστευτικό προσλαμβάνει χαρακτηριστικά εθνικής κρίσης»

Έχοντας μόλις επιστρέψει από τη Μυτιλήνη και την επίσκεψή του στο ΚΥΤ της Μόριας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημείωσε πως: «Νομίζω ότι θα έχουμε μπροστά μας πάρα πολλά θέματα να αντιμετωπίσουμε πάνω σε αυτό. Είναι ένα πρόβλημα ιδιαίτερα εκρηκτικό, που προσλαμβάνει χαρακτηριστικά εθνικής κρίσης».