Το πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου της Λυρικής Σκηνής

Τα οικονομικά προβλήματα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) δεν θα επιβαρύνουν και άλλο το Δημόσιο, πέραν της καθορισμένης ετήσιας επιχορήγησής της μέσω του υπουργείου Πολιτισμού. Η οικονομική εξυγίανση και ανάπτυξη του οργανισμού θα επιτευχθεί με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα και από τα έσοδα των παραστάσεων της Λυρικής, η οποία, με το νέο καλλιτεχνικό της πρόγραμμα και τις κτιριακές της μετατροπές, στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της. Τα παραπάνω τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής Οδυσσέας Κυριακόπουλος στη συνέντευξη Τύπου, για το πρόγραμμα των παραστάσεων της νέας περιόδου, που παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Στέφανος Λαζαρίδης, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού. Οπως δήλωσε δε ο υπουργός Πολιτισμού, ``η εποχή των εκπτώσεων πέρασε. Ηρθε ο καιρός για την εφαρμογή εκείνης της ολοκληρωμενης στρατηγικής που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διεκδικήσει μια διακεκριμένη θέση στο παγκόσμιο λυρικό στερέωμα``. Ο προϋπολογισμός του 2006-2007, για τη Λυρική Σκηνή, ανέρχεται σε 25,6 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία το ΥΠΠΟ, καλείται να καλύψει τα 19 εκατ., τα δε υπόλοιπα η διοίκηση της ΕΛΣ ευελπιστεί να καλυφθούν από τα εισιτήρια των παράστασεων. Υπολείπονται να εξευρεθούν από χορηγίες, άλλα 2 εκατ. ευρώ, για τον εξοπλισμό της Λυρικής. Επισημαίνεται ότι παρ` όλο που, προκειμένου να αυξηθούν τα επί σκηνής όργανα της ορχήστρας, ανακατασκευάστηκε η σκηνή του θεάτρου «Ολύμπια», ή ακόμα το γεγονός ότι στο θέατρο «Ακροπόλ» στεγάζεται μόνιμα πλέον το μπαλέτο της ΕΛΣ, το οποίο ανέλαβε, ύστερα από πρόσκληση του κ. Λαζαρίδη, η διάσημη ξένη χορεύτρια Λιν Σίμουρ και θα διδάσκουν με μετακλήσεις και ξένοι καθηγητές, το μείζον πρόβλημα της Λυρικής Σκηνής παραμένει η ολοκληρωμένη στέγασή της. ``Είναι προπόνηση δική μας να μπορούμε να εργαζόμαστε σε μεγάλο χώρο σκηνής, όπως το Μέγαρο Μουσικής όπου στο εξής θα παρουσιάζουμε κάθε χρόνο, μία ή δύο παραγωγές όπερας ή μπαλέτου της ΕΛΣ``, τόνισε μεταξύ άλλων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ. Έτσι, τον Απρίλιο του 2007, στο Μέγαρο Μουσικής, η Λυρική θα παρουσιάσει την όπερα ``Ο Νίξον στην Κίνα``, του Αμερικανού μινιμαλιστή συνθέτη, Τζων Ανταμς.
Ο Στέφανος Λαζαρίδης, έχει στόχο να εμπλουτίσει το ρεπερτόριο της Λυρικής και ``να προβάλει ισότιμα τον πλούτο τεσσάρων αιώνων λυρικής τέχνης από τον Κλαούντιο Μοντεβέρντι έως τον Τζων Ανταμς, με έμφαση σε όπερες του 20ού αιώνα``.
Το πρόγραμμά της, εγκαινιάζεται στις 25 Οκτωβρίου, στο θέατρο «Ολύμπια», με Ντον Τζοβάννι, του Μότσαρτ και συνεχίζει με δύο μονόπρακτα του 20ού αιώνα, τον ``Φυλακισμένο``, του Λουίτζι Νταλαπίκολα και τη ``Σύντομη ζωή``, του Μανοέλ Ντε Φάλια. Συνεχίζει, με Στράους και τη ``Νυχτερίδα``, ``Ορφέα και Ευρυδίκη`` του Γκλουκ,``Ναμπούκο`` του Βέρντι, ``Τόσκα`` του Πουτσίνι και κλείνει με ``Κάρμεν``, του Μπιζέ.
Παράλληλα, στην Πειραματική Σκηνή της οδού Πειραιώς που καθοδηγεί ο Θόδωρος Αντωνίου, θα παρουσιαστούν τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο, έξι παραγωγές με έργα νέων συνθετών.
Για τα παιδιά, η όπερα που θα ανεβεί στο «Ακροπόλ», από το Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο είναι το παραμύθι των αδελφών Γκριμ, «Χένσελ και Γκρέτελ», μελοποιημένο από τον Ένγκελμπερτ Χάμπερντινκ και διασκευασμένο για την ΕΛΣ, από την Κάρμεν Ρουγγέρη.
Το ρεπερτόριο του μπαλέτου της Λυρικής, περιλαμβάνει φέτος χορογραφίες των Χάρη Μανταφούνη, Κωνσταντίνου Ρήγου, Φρέντερικ Αστον, Κένεθ ΜακΜίλαν κ.ά.
Τέλος, στο πλαίσια του καλλιτεχνικού της προγράμματος η ΕΛΣ, το Νοέμβριο, θα εγκαινιάσει έκθεση κοσμημάτων της Μαρίας Κάλλας, δημιουργίες του οίκου Σβαρόφσκι που η μεγάλη ντίβα φόρεσε ερμηνεύοντας στη σκηνή σπουδαίους ρόλους. Η έκθεση έχει παρουσιαστεί ήδη, στα περισσότερα λυρικά θέατρα.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr