Να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας με την οποία καταδικάστηκε η 53χρονη καθαρίστρια σε κάθειρξη 10 ετών, ζήτησε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή, κατά την ακροαματική διαδικασία, αναφέροντας πως ήταν μια λανθασμένη απόφαση.

«Να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας και να κηρυχθεί αθώα η κατηγορούμενη για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα» εισηγήθηκε η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός. 

Έτσι, η 53χρονη που βρέθηκε αυτοπροσώπως στη δικαστική αίθουσα για να ακούσει τη διαδικασία, δεν αποκλείεται να μην χρειαστεί να επιστρέψει ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για να δικαστεί εκ νέου. 

Αν τελικά ο Άρειος Πάγος κρίνει πως δεν υπάρχει άδικη πράξη τότε η δικαστική περιπέτεια τελειώνει εδώ και δεν απαιτείται να επιστρέψει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. 
Η εισαγγελέας Όλγα Σμυρλή ανέφερε μεταξύ άλλων για:

Η φερόμενη απάτη προκλήθηκε άπαξ, η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διατάξεις. 

«Ως χρόνο τέλεσης της κακουργηματικής απάτης δέχθηκε την περίοδο 1996-2015 που ήταν ο χρόνος που φέρεται να προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο λαμβάνοντας του μισθού της. 

Ο αληθής χρόνος τέλεσης όμως, είναι το 1996 που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά με αποτέλεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής» υποστήριξε και πρόσθεσε: «η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε μηνιαίες αποδοχές της. 

Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει κάθε μήνα την απάτη, αφού δεν μπορεί να αυτοενοχοποιηθεί».

Ωστόσο, κατά την εισαγγελέα δεν υφίσταται καν απάτη:

Δεν επέρχεται μείωση περιουσίας του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα. Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε πως δεν θεμελιώνεται περιουσιακή βλάβη του δημόσιου καθώς και ότι θα έπρεπε να κυρηχθεί αθώα η 53χρονη για την απάτη αφού δεν υπήρχε βλάβη για το δημόσιο.

Η 53χρονη κατά την έξοδο της:

Είμαι χαρούμενη ευτυχισμένη και ευχαριστώ όλους που με υποστήριξαν. 

Θέλω να πάρω πίσω τη δουλεία μου μέσα από μένα και την απόφαση του Αρείου Πάγου να βοηθηθούν 

Μέσα από το Γολγοθά που πέρασα εγώ να βοηθηθούν κι άλλοι. Δεν τους εξαπάτησα. 
Θεωρώ ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου το κατάλαβαν.

Ήταν στίγμα για μένα 23 ημέρες που έμεινα στη φυλακή. Παραποίησα το απολυτήριο γιατί είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. 

Βεβαία όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου και μεγαλώνω. Ωστόσο δούλεψα αυτά τα λεφτά, δεν τα πήρα κι έφυγα.

 

Πηγή: Δημήτρης Δαμιανός