Θεοδωρικάκος: Αλλάζει ο νόμος του ΑΣΕΠ για ταχύτερες προσλήψεις

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Η εξαγγελία αναμόρφωσης του νόμου του 1994 για τη λειτουργία του ΑΣΕΠ με στόχο την επιτάχυνση των χρονοδιαγραμμάτων στις προσλήψεις, ξεχώρισε σε μεγάλο βαθμό από την ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού 2020.

Αναμόρφωση του νόμου για το ΑΣΕΠ - στόχος ταχύτερες προσλήψεις

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον ΑΣΕΠ και «γνώμονα την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη» έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή για την αναμόρφωση του νόμου

Με βάση το Ε9 τα δημοτικά τέλη από αρχές του 2020

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η προαναγγελία του Υπουργού Εσωτερικών, ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μέσω της διαλειτουργικότητας με την ΑΑΔΕ, από τις αρχές του 2020  οι Δήμοι θα μπορούν να χρεώνουν τα δημοτικά τέλη με βάση το Ε9. Ο ίδιος πάντως παρείχε τη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αναδρομικά πρόστιμα για τις περιπτώσεις που είχαν γίνει καθ' οιονδήποτε τρόπο λάθη από τους πολίτες.   

Τα 4 πεδία που ζήτησε συναίνεση των κομμάτων

Ο ίδιος εξήγγειλε μόνιμες και έκτακτες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς, ώστε, όπως υπογράμμισε οι υπηρεσίες σε κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση να γίνουν πιο φιλικές προς των πολίτη, ενώ επισήμανε την ανάγκη σοβαρού διαλόγου, συγκλίσεων και συναινέσεων στα εξής 4 βασικά πεδία:  μεταρρύθμιση του κράτους, αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, αναχαίτιση των κινδύνων και των απειλών στα εθνικά θέματα και μεταναστευτικό, που πρέπει πλέον να αντιμετωπισθεί ως θέμα εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής.

«Στα εθνικά θέματα να βάλουμε τα σπαθιά της κομματικής αντιπαράθεσης στα θηκάρια»

Ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε ειδική μνεία και στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, απευθύνοντας στην αντιπολίτευση προσκλητήριο συναίνεσης απέναντι στα εθνικά θέματα. «Ειδικά στα εθνικά θέματα, στις σχέσεις με την Τουρκία, είναι αδιανόητο να υπάρχει κομματική αντιπαράθεση δημόσιου χαρακτήρα. Οφείλουμε όλοι να βάλουμε τα σπαθιά της κομματικής αντιπαράθεσης στα θηκάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκινά διάλογος για νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση - μεταφορά πόρων-προσωπικού από την κρατική εξουσία

Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι τους πρώτους μήνες του 2020, θα ξεκινήσει διεξοδικό διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο τη συναινετική διαμόρφωση νομοσχεδίου για την Αυτοδιοίκηση, το οποίο θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και της κρατικής δομής, με γνώμονα την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, η οποία θα συνοδεύεται από ενίσχυση πόρων και προσωπικού που θα μετακινηθεί από την κρατική εξουσία.

Διττός στόχος - διαφάνεια και παραγωγή έργου για τους πολίτες

«Σε όλους τους τομείς λειτουργίας του δημοσίου τομέα, ο στόχος μας είναι διττός: Διαφάνεια παντού και παραγωγή έργου για τους πολίτες. Για εκείνους δηλαδή που μέσα από τους φόρους που καταβάλουν συντηρούν και έχουν την απαίτηση για ένα δημόσιο λειτουργικό, απλό, φιλικό και χρήσιμο σε όλους», επισήμανε ο ίδιος δίνοντας το στίγμα και τη φιλοσοφία της πολιτικής του.

Τι προσλήψεις εξήγγειλε

Αναφορικά με τις προσλήψεις στο σύνολο του Δημόσιου Τομέα ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι ο κανόνας 1:1 διατηρείται και για το έτος 2020.

«Για τη διετία 2018-2019 οι εκτιμώμενες αποχωρήσεις από το δημόσιο ξεπερνούν τις 21.000. Ήταν ήδη προγραμματισμένες και προγραμματίστηκαν κι από εμάς περίπου 18.000 προσλήψεις για την περίοδο 2019-2020», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, συγκεντρώνουμε τα αιτήματα για προσλήψεις από το σύνολο των φορέων του δημοσίου. Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέπτυξε για πρώτη φορά ηλεκτρονική εφαρμογή για τον Ετήσιο Προγραμματισμό των Προσλήψεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, έως το τέλος του 2019, μετά την επεξεργασία των υποβληθέντων στοιχείων, σε συνεργασία με το ΓΛΚ, θα προγραμματιστούν σε κρίσιμους τομείς νέες προσλήψεις, αξιοποιώντας το διαθέσιμο υπόλοιπο για το έτος 2020 από τις αποχωρήσεις, καθώς και ένα μικρό ποσοστό των αποχωρήσεων του 2021.

Οι προσλήψεις που εξαιρούνται του κανόνα 1:1

Σχετικά με τις προσλήψεις που εξαιρούνται του κανόνα 1:1, ο Τάκης Θεοδωρικάκης, ανέφερε ότι προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την πρόσληψη:

- 8.116 υπαλλήλων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων

- 2.900 του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο ενισχύουμε με 60 εκατ. Ευρώ

- 4.500 στο χώρο της Ειδικής Αγωγής

- καθώς και ένας σημαντικός αριθμός προσλήψεων που θα πραγματοποιηθεί για εκπαιδευτικούς από το υπουργείο Παιδείας".

Προσλήψεις έκτακτου προσωπικού

Για το πρόγραμμα προσλήψεων έκτακτου προσωπικού, ο ίδιος σημείωσε ότι: «υφίσταται, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς, ένα ανώτατο ετήσιο μέσο όριο 47.500 υπαλλήλων το οποίο έχει ήδη ξεπεραστεί το πρώτο εξάμηνο του 2019, με μέσο όρο 53.000. Για το λόγο αυτό, προωθήθηκε ρύθμιση προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος ο έλεγχος του αριθμού του προσωπικού που προσλαμβάνεται για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, εφόσον η δαπάνη για τις αποδοχές του επιβαρύνει εξ' ολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό».

ΦιλόΔΗΜΟΣ-Ι: Δεν καταργείται – Δεσμεύομαι ότι κανένα έργο δεν θα χαθεί

Ο κ. Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι προϋπολογισμός του 2020 για τους ΟΤΑ προβλέπει αυξημένα κονδύλια στα 2,5 δισ. ευρώ, διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης του προγράμματος ΦιλόΔΗΜΟΣ-Ι, σημειώνοντας ότι καταργείται η εκκρεμότητα κι όχι το πρόγραμμα. 

«Τα έργα που είχαν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, είχαν χρηματοδότηση 134 εκ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός τους είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Η σύμβαση της ΕΤΕπ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λήγει σε 13 μέρες. Συνεπώς τα έργα δεν έχουν καμία γραπτή διασφάλιση», εξήγησε και δεσμεύτηκε ότι κανένα έργο δεν θα χαθεί, καθώς όπως διαβεβαίωσε αυτά τα έργα θα ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους Δήμους, το οποίο εξήγγειλε καθώς και σε άλλα προγράμματα. «Κανένα έργο δεν θα χαθεί. Το νέο πρόγραμμα θα έχει συγκεκριμένους και διασφαλισμένους πόρους. Θα είναι για πραγματικά έργα, με πραγματικά χρήματα, για πραγματικές ανάγκες», κατέληξε.

Ενημερωτική καμπάνια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Ο Υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε επίσης διαδικτυακή ενημερωτική καμπάνια, ώστε οι  Έλληνες του εξωτερικού να στηρίξουν τον πρόσφατο νόμο, που τους δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Προϋπολογισμός για την αναγέννηση της χώρας

Ως προς το συνολικό περιεχόμενο του υπό ψήφιση προϋπολογισμού του 2020, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, επισήμανε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αναγέννηση της Ελλάδας.

«Ο λαός στις 7 Ιουλίου απέρριψε την πολιτική του τεχνητού διχασμού, διάψευσης των προσδοκιών και της ακραίας δημαγωγίας και έδωσε εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή μας για ανάπτυξη, ασφάλεια κι ανασυγκρότηση του κράτους. Σε αυτά τα προτάγματα στοχεύει ο προϋπολογισμός. Με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, στηριγμένο στην αλήθεια και στη λογική. Αλλάζουμε την Ελλάδα, ενισχύουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες και κάνουμε τις πόλεις πιο φιλικές στον πολίτη. Μόνο ενωμένοι θα πετύχουμε το στόχο της αναγέννησης της Ελλάδας. Για να πάμε την Ελλάδα ψηλά», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.