Συναγερμός για τη λίμνη Κάρλα: Απειλούνται χωριά - Ο ΣΚΑΪ σε περιοχές της Θεσσαλίας που παραμένουν πλημμυρισμένες

Η λίμνη έχει επιστρέψει στην έκταση που καταλάμβανε πριν την αποξήρανσή της - Προειδοποιητικό 112 σε έξι χωριά - Τι δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής

Η λίμνη Κάρλα αποξηράθηκε το 1962. Μετά την θεομηνία η λίμνη όχι μόνο ξαναδημιουργήθηκε, αλλά η στάθμη της διαρκώς ανεβαίνει απειλώντας τις επόμενες μέρες να πλημμυρίσει κοντινά χωριά. 

Λίγο πριν τις 8 το απόγευμα εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους έξι χωριών. Πιο συγκεκριμένα μήνυμα εστάλη στα Κανάλια Μαγνησίας, στο Ριζόμυλο, στο Στεφανοβίκειο, στη Σωτήριο, στη Νίκη και στο Αχίλλειο.

« Αυτή τη στιγμή πληττόμαστε από το Τ2 που περνάει κάτω απ' το Καλαμάκι και βγαίνει προς τα πάνω..Στο χωριό είναι αυτή τη στιγμή γύρω στα 200μ …μπορεί να έχει φτάσει και στο ανάχωμα.. Πριν δυο ώρες ήταν στα 280μ... Λόγω του Ντάνιελ γεμίσαν γιατί δεν έκαναν σωστή διαχείριση και η πολιτική προστασία της περιφέρειας τις πρώτες δυο μέρες που εμείς πληττόμασταν ήταν τελείως ανύπαρκτοι», δηλώνει κάτοικος.

Η λίμνη βρίσκεται περίπου 300 μακριά από τα πρώτα σπίτια του Σωτήριου, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται – σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ, οι οικισμοί Νίκη, Μόδεστος Καστρί και Αμυγδαλή Λάρισας, οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια Μαγνησίας. 

Λόγω των ορμητικών νερών που φεύγουν από τον Πηνειό και διοχετεύονται στο σημείο χρειάστηκαν μόλις 2,5 ημέρες για να επιστρέψει στο μέγεθός της, όπως ήταν πριν από την αποξήρανση του 1962.

«Ποτέ στα χρονικά δεν έφτασε η Κάρλα εδώ 20 μέτρα έξω απ το χωριό, ακόμα και πριν γίνει η αποξήρανση ποτέ έτσι. – έγιναν έργα, υποτίθεται αποστραγγιστικά, έφτιαξαν τον εγκλωβισμό της λίμνης εκεί πέρα, έβαλαν δήθεν αντλίες που είχαν τη δυνατότητα να τραβάνε δεν ξέρω και γω πόσα κυβικά νερό, δεν δουλεύουνε αυτά τα πράγματα, έβλεπαν ότι το νερό έφτασε μας έπνιγε και αυτά δεν δούλευαν εκεί πέρα, δεν τα έβαλαν να δουλέψουν», αναφέρει άλλος κάτοικος.

«Αργοπόρησαν να ανοίξουν τη σήραγγα την παλιά της Κάρλα και δεν έβαλαν έγκαιρα τα αντλιοστάσια μπροστά και ρίχνανε τα νερά συνέχεια προς τα εδώ», δηλώνει άλλος κάτοικος.

«Σε περιπτώσεις εντόνων βροχοπτώσεων έφτανε μέχρι τα νάματα... Μετά την αποξήρανση της λίμνης όλη αυτή η έκταση δίνονταν στους ακτήμονες και την καλλιεργούσαν, μοιραζόταν στους ακτήμονες των γύρω περιοχών.. Όταν άρχισε η ιδέα ότι έπρεπε να επανασυσταθεί, αρχικώς έλεγαν ότι θα την επανασυστήσουν στην αρχική της έκταση, δηλ. στα 70.000 στρέμματα, πάντα καλυμμένα από νερό», δηλώνουν χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν ανέβει ακόμα 60 εκατοστά η στάθμη του νερού, η λίμνη θα υπερχειλίσει και θα πλημμυρίσουν πολλά χωριά και οικισμοί. 

Ο ΣΚΑΪ στα χωριά που παραμένουν πλημμυρισμένα

Στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας τώρα οι κάτοικοι ψάχνουν τρόπο να ξαναστήσουν τις ζωές τους από την αρχή και όλα αυτά ενώ τα νερά και η λάσπη συνεχίζουν να πνίγουν τα πάντα. Η απόκοσμη είναι η εικόνα δε στη Γιάννουλη της Λάρισας όπου πρόσβαση υπάρχει μόνο με βάρκα. Στο μεταξύ, οι δύο σοροί που εκκρεμμεί να ταυτοποιηθούν εικάζεται πως ανήκουν στο ζευγάρι των αγνοούμενων Αυστριακών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, στον άντρα που αγνοείτο από τις πρώτες ημέρες της θεομηνίας ανήκει η σορός που εντόπισαν. Λίγες ημέρες πριν είχε βρεθεί νεκρή και η σύζυγός του. Στους 16 το σύνολο των θυμάτων.

Τις πρώτες εικόνες της καταστροφής απο την Γιάννουλη της Λάρισας αφότου βυθίστηκε στο νερό καταγράφει ο ΣΚΑΙ και ο δημοσιογράφος Πάνος Γαρουφαλιάς. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα. Ακόμη και τώρα, αρκετά 24ωρα μετά, φαίνεται η στάθμη του νερού να καλύπτει τα αυτοκίνητα. Ισόγεια και υπόγεια πλημμυρισμένα.

Πρώτη μέρα που είναι εφικτή η πρόσβαση σε κεντρικό σημείο στις εργατικές κατοικίες της Λαρισας που οι κατοικοι μετακινούνται με βάρκα..

Στον Παλαμά κάτοικοι προσπαθούν να βρουν κουράγιο να φτιάξουν και πάλι τις ζωές τους από την αρχή, αλλά μάταια. Φέρνουν στο μυαλό όσα έζησαν και απελπίζονται.

Ο ΣΚΑΙ σε σπίτι στον Παλαμά που έχει γκρεμιστεί εσωτερικά. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει πέσει ο πλαϊνός τοίχος αλλά και η σκεπή. Την ώρα που έγινε αυτό οι ένοικοι του ευτυχώς έλειπαν.

Οι κάτοικοι από το Κεραμίδι Τρικάλων δεν μπορούν ακόμα να φτάσουν στα σπίτια τους. Τα κοιτάζουν από μακρία και πιάνεται η ψυχή τους βλέποντας τα να βουλιάζουν στα λασπόνερα. Το νερό είχε φτάσει μέχρι τις σκεπές. Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα για να μπορέσει να φύγει το νερό που έχει λιμνάσει.

Στο Παλαιοπύργο Λάρισας κόπηκε στα δυο η γέφυρα απο τα ορμητικά νερά. Έχει καταρρεύσει και έχει πέσει στο ποτάμι. Είναι η γέφυρα που συνδέει τον Παλαιοπυργο με την Αλεξανδρινή και τον Στρίντζο.

Στην Φαλάνη Λάρισας η οργή ξεχειλίζει. Πέρασαν εννέα μέρες από την κακοκαιρία αλλά στην Φαλάνη ακόμα παλεύουν με τις λάσπες. 

Πολλά ψάρια στα λασπόνερα, στην Φαρκαδόνα Τρικάλων, είναι νεκρά. Από σήμερα οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους. Τα νερά υποχώρησαν και έχουν ηδη ξεκινήσει να βγάλουν τα άχρηστα αντικείμενα μέσα από τα σπίτια. 

Στον Βόλο οι κάτοικοι παλεύουν επίσης με τις λάσπες.

Σε βίντεο φαίνονται άνδρες του στρατού να κατεβάζουν από  το σινούκ ζωοτροφές. Δεν υπήρχε άλλη λύση. Το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί. Η μεταφορά μπορούσε να γίνει μόνο από αέρος..  από την στιγμή που σχεδόν όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά.
 

Πηγή: skai.gr