Ρεκόρ διαρκείας υψηλών θερμοκρασιών

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται η χώρα, ενώ ήδη σημειώθηκαν τρία κρούσματα θανάτου ηλικιωμένων, που αποδίδονται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Πρόκειται για μια 85χρονη γυναίκα στο Αίγιο η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, έναν 76χρονο άντρα στη Λάρισα που αντιμετώπιζε πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ μοιραίος στάθηκε ο καύσωνας και για μια υπερήλικη στην Αρεόπολη, η οποία στα 103 χρόνια της έχασε τη ζωή της εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε όσους πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο, στους ηλικιωμένους και στα μικρά παιδιά.

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο διοικητής του κέντρου επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Ευσταθίου, πρόκειται για ηλικιωμένους και ο θάνατός τους δεν συνδέεται άμεσα με τον καύσωνα. Εν τω μεταξύ, 33 άτομα διακομίσθηκαν με προβλήματα στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων έξι νοσηλεύονται με θερμοπληξία.

Εν τω μεταξύ, ξεπέρασε το όριο επιφυλακής το όζον στην ατμόσφαιρα. Το μεσημέρι, άγγιξε στους Θρακομακεδόνες τα 248 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Τον περιορισμό των μετακινήσεων με τα Ι.Χ. συστήνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να περιορισθούν οι τιμές των ρύπων.

Επίσης, το υπουργείο συστήνει να αποφεύγεται η διακίνηση υγρών καυσίμων κατά τις θερμές ώρες της ημέρας και ο ανεφοδιασμός των αυτοκινήτων με καύσιμα να γίνεται μετά τη δύση του ηλίου.

Παράλληλα, συνιστά τη μείωση της λειτουργίας των μονάδων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες, όπως τα βαφεία και στεγνοκαθαριστήρια.

Πηγή: skai.gr