Πρόστιμα για το Sea Diamond

Πρόστιμα συνολικού ύψους πάνω από 537.000 ευρώ βεβαιώθηκαν προς είσπραξη από το Ελληνικό Δημόσιο σε βάρος της πλοιοκτήτριας εταιρίας και του πλοίαρχου του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας, πρόκειται σύντομα να κοινοποιήσουν υψηλότατο πρόστιμο στην ασφαλιστική εταιρία του κρουαζιερόπλοιου καθώς όφειλε να καλύψει άμεσα τις δαπάνες απορρύπανσης της περιοχής.

Εν τω μεταξύ εντάλματα σύλληψης κατά του πλοιάρχου και του εκπροσώπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Sea Diamond εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές της Νάξου.

Αιτία, η μη έγκαιρη υποβολή σχεδίου απάντλησης καυσίμων από το βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο στη Σαντορίνη. Να σημειωθεί ότι χρονικά βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου και υπολογίζεται ότι 400 τόνοι καυσίμων παραμένουν στο θαλάσσιο χώρο της Θήρας.

Από την πλευρά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρα που συνεδρίασε για το θέμα, αποφάσισε ομόφωνα να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να ασκηθεί πίεση για να υλοποιηθούν όσα έχουν υποσχεθεί επανειλημμένα οι αρμόδιοι.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ την κατάσταση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας πως δεν αρκεί η άσκηση διώξεων, καθώς μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και η ελληνική πολιτεία.

Εκτίμησε, μάλιστα, πως δε θα υπήρχε αυτή η οικολογική βόμβα στη Σαντορίνη, εάν είχαν έρθει ειδικοί με τον κατάλληλο εξοπλισμό και είχαν βοηθήσει στην απάντληση του πετρελαίου.

Την Τρίτη απέπλευσε για τον Πειραιά τον πλοίο Αφρός, το οποίο μεταφέρει μεγάλη ποσότητα γαλακτώματος των καυσίμων που παραμένουν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη ποσότητα αντιστοιχεί στο 1/3 περίπου της συνολικής ποσότητας καυσίμων.

Στην Σαντορίνη συνεχίζονται οι υδροληψίες από τα μέλη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, που στόχο έχουν τον συνεχή έλεγχο της κατάστασης του νερού.
Πηγή: skai.gr