Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών την Τρίτη και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Υπουργείο και φορείς παραδέχονται ότι το υπάρχον σύστημα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών έχει φτάσει στα όρια του, αφού ένας χρήστης που ζητά να ενταχθεί σε πρόγραμμα μεθαδόνης, πρέπει να περιμένει 4,5 χρόνια.

Για ένα φαινόμενο που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ας εντοπίσουμε παραλείψεις αποδίδοντας ευθύνες και ας αναζητήσουμε τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν για να αντιμετωπιστεί, αναφέρει στο μήνυμά του, ο κ. Παπούλιας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τον τελευταίο χρόνο 200 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 15 64 ετών ή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού έκανε χρήση παράνομων ουσιών τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.

Στο ίδιο διάστημα το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών έφτασε τα 321 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΚΕΘΕΑ (2006) η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης είναι τα 15,5 χρόνια.

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος το ένα τρίτο αυτών που ξεκινούν τη χρήση ναρκωτικών είναι κάτω των 14 ετών.

Η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει από το δημοτικό επισημαίνει ο κ. Πουλόπουλος και τονίζει ότι τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν τη χρήση με κάνναβη και μετά μεταπηδούν στην ηρωίνη.
Πηγή: skai.gr