Κλείσιμο

Ούτε φέτος θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών

Σε ετοιμότητα για τη γρίπη των πτηνών βρίσκονται οι επιστήμονες και οι υγειονομικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, ενώ υπάρχουν αρκετές ελπίδες για την παρασκευή του εμβολίου που θα προστατεύει από τη νόσο.
Οι επιστήμονες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες στα εργαστήρια ώστε να παρασκευαστεί το σωτήριο εμβόλιο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ωστόσο εκτιμούν ότι αν και υπάρχουν πολλές ελπίδες, το σκεύασμα δεν θα είναι έτοιμο ούτε φέτος. Ο εμβολιασμός με το υπάρχον εμβόλιο της γρίπης δεν προφυλάσσει από τη γρίπη των πτηνών αλλά συστήνεται στις ευπαθείς ομάδες ώστε να μη συνυπάρξουν στον ίδιο άνθρωπο ο ιός της κλασσικής γρίπης και ο ιός της γρίπης των πτηνών. Αν ο ένας ιός σμίξει με τον άλλον τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά καθώς θα προκύψει ένας τρίτος φονικός ιός που θα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των δύο προηγούμενων.
Προσοχή και στην εποχική γρίπη
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να εστιάζεται η προσοχή μας μόνο στη γρίπη των πτηνών αλλά να προφυλασσόμαστε και από την κλασσική γρίπη που ούτως ή άλλως είναι μια νόσος με υψηλή νοσηρότητα και σημαντικό ποσοστό επιπλοκών στους ηλικιωμένους και στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Η εποχική γρίπη προσβάλλει κάθε χρόνο περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στο βόρειο ημισφαίριο. Ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς, με αποτέλεσμα κάθε τριάντα χρόνια να εμφανίζονται νέοι τύποι, οπότε προκαλείται και πανδημία. Η σοβαρότερη πανδημία των τελευταίων ετών ήταν το 1918 και προκάλεσε περισσότερους από 30 εκατομμύρια θανάτους και ανυπολόγιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Ορσαλία Φυτά
Πηγή: skai.gr