Νέα ευρήματα στο Αρχαίο θέατρο της Λάρισας

Νέα αξιόλογα ευρήματα επαναπροσδιορίζουν τη σημασία του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας και αναγκάζουν τους αρχαιολόγους να αλλάξουν την προοπτική παρέμβασής τους στο μνημείο.
Μια μνημειώδης σκάλα που οδηγούσε τους θεατές στο χώρο του θεάτρου, ένα πυκνό στρώμα πώρινων και μαρμάρινων κιόνων σε μήκος που ξεπερνά τα 100μ. κι ανάμεσά τους πακτωμένα και πολλά μαρμάρινα μέλη, τα οποία ακόμα δεν έχουν ερευνηθεί, όπως και περισσότερες από 100 επιγραφές που αφορούν την ιστορία της Λάρισας, οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι το μνημείο αυτό έχει ακόμα πολλά να δώσει, πέρα από το άγαλμα της Αρτέμιδας που είχε βρεθεί πακτωμένο ανάμεσα στους πώρινους κίονες.
Το αρχαίο θέατρο της Λάρισας χτίστηκε τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους, κατέρρευσε από σεισμό, ενώ στη ρωμαϊκή περίοδο, μεταμορφώθηκε σε αρένα για μονομάχους.
Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν το πυκνό στρώμα των κιόνων, κατά τη διάρκεια έργων κοπής του πεζοδρομίου και του μισού οδοστρώματος της οδού Βενιζέλου, το οποίο αυτή την εποχή διαμορφώνεται σε πεζόδρομο από το δήμο Λαρισαίων.
Την Ακρόπολη της Αθήνας προτείνει ο Γ. Βουλγαράκης για την πρώτη θέση του καταλόγου των μνημείων της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, πρόταση που αποδέχεται, κατ‹αρχήν, ο Γάλλος ομόλογός του. Για να υλοποιηθεί η πρόταση του κ. Γ. Βουλγαράκη, απομένει να την αποδεχθούν και οι άλλοι ευρωπαίοι υπουργοί πολιτισμού το Νοέμβριο, όταν και θα καταρτιστεί ο συγκεκριμένος κατάλογος.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr