Μπάλλος: Έφθασαν στην Αττική οι καταιγίδες (live χάρτης - vids) – Η πρόγνωση

Μαίνεται το νέο κύμα της κακοκαιρίας Μπάλλος, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό στο κεντρικό Ιόνιο, στέλνει διαδοχικά κύματα βροχών και καταιγίδων  από τον Σαρωνικό προς την Αττική όπως φαίνεται και στο live χάρτη. 

Ισχυρές καταιγίδες καταγράφονται στα Δυτικά-Βορειοδυτικά τμήματα της Αττικής και μέσα στο Σαρωνικό, όπως επίσης στην περιοχή της Βοιωτίας.

Στην Αττική ο καιρός θα παραμείνει άστατος με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα.

Έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται αυτή την ώρα σε Πελοπόννησο, Στέρεα Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Χαλκιδική.

Για αποσταθεροποίηση του κλίματος προειδοποίησε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο ακαδημαϊκός και μέλος της Επιτροπής Μελέτης της Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Ζερεφός. 

«Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού» υπογράμμισε από πλευράς του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής  διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.


Όπως δείχνει βίντεο του ΣΚΑΪ, ένας από τους κεντρικούς άξονες της Αττικής, η λεωφόρος Αθηνών, έχει πλημμυρίσει. 
 

 

 

 

 

  Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από τον Μπάλλο κατά το υπόλοιπο της σημερινής μέρας, οι οποίες που θα είναι ισχυρότερες στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας.

   Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει σε Αιγαίο και Ιόνιο, καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου, το χαλάζι θα έχει πιθανώς μεγάλο μέγεθος.

   Τη νύχτα της Παρασκευής 15/10 προς Σάββατο 16/10, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα φαινόμενα θα είναι πλέον ασθενέστερα και θα επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο.

   Στο Αιγαίο αναμένονται άνεμοι νοτίων διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ. Στο Βόρειο Ιόνιο έως τις πρώτες βράδυνες ώρες αναμένονται άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ, όμως στη συνέχεια θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Ιόνιο αναμένονται αρχικά νοτιοδυτικοί άνεμοι 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, όμως από τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ.

   Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 18-21 βαθμούς στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο και τους 24-26 στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.

Στο χάρτη φαίνεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το πρωί του Σαββάτου 16/10 καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα.

 

 

Αναλυτικά ο καιρός στο skaikairos.gr
 

Πηγή: skai.gr