Λέκκας σε ΣΚΑΪ για Κάλυμνο: Στα 160 χιλιοστά οι βροχοπτώσεις– Ανάγκη μείωσης των κατολισθήσεων

Οι βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο στην Κάλυμνο έφτασαν τα 160 χιλιοστά τόνισε στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σημειώνοντας πως απαιτούνται μεγάλες παρεμβάσεις για τη μείωση του κατολισθητικού κινδύνου στο νησί.

«Η βροχή που πέφτει στην Κάλυμνο όλες τις ώρες από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι και σήμερα είναι φοβερή» επισήμανε ο κ. Λέκκας. 

Υπήρχε, εξήγησε, προδιάθεση για κατολισθήσεις ή για ροές κορημάτων σε όλη την Κάλυμνο, όμως το έναυσμα για όλη αυτή τη διαδικασία εκδήλωσης ήταν οι πολλές βροχοπτώσεις, έφτασαν τα 160 χιλιοστά μέσα στο Σαββατοκύριακο, μια τεράστια βροχή, με φοβερή ραγδαιότητα, και επιλογή ορισμένων περιοχών που έπεσε πάρα πολύ νερό. 

Το νερό τόνισε ο κ. Λέκκας, παρέσυρε και τα κορήματα (τα κομμάτια βράχων) με αποτέλεσμα να έχουμε εκτεταμένες ροές κορημάτων και άλλες ροές εδαφών, και αλλά κατολισθητικά φαινόμενα, καταπτώσεις με τα φαινόμενα να είναι πολύ έντονα. Το όλο γεωλογικό υπόβαθρο είναι επιρρεπές σε μετακινήσεις. 

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, «μπορεί να γίνει κάτι άμεσα για στέγαση των πολιτών που επλήγησαν και να γίνει αποκατάσταση, ήδη ο δήμαρχος έχει δρομολογήσει έργα αποκατάστασης στο οδικό δίκτυο για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία, αλλά χρειάζονται  μεγάλες παρεμβάσεις για να μειώσουμε αυτό που λέγεται κατολισθητικός κίνδυνος. 

«Υπάρχει μικρή πιθανότητα για νέες κατολισθήσεις, ήδη έχουμε δρομολογήσει εδώ και 1,5 χρόνο  με το δήμαρχο έρευνα μείωσης των φαινομένων, αλλά δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, πρέπει να γίνει σε μακροπρόθεσμο διάστημα. Την άλλη εβδομάδα παρουσιάζουμε στο δημοτικό συμβούλιο στην ερεύνα για να αρχίσουν άμεσα τα μέτρα». Προέχει, συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας, η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας και της ζωής σε ορισμένες περιοχές της Καλύμνου. 
 

Πηγή: skai.gr