Δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό καταθέτει η κυβέρνηση - Επιπλέον 500-600 εκατ. ευρώ

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα καλυφθούν οι ανάγκές μέχρι να έρθουν τα χρήματα από την Ευρώπη

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Στην κατάθεση δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού υποχρεώνεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση μέρους των δαπανών που "προκάλεσε" η κακοκαιρία Daniel. Οι πληροφορίες του skai.gr κάνουν λόγο για ένα ποσό 500-600εκατ€ και η κατάθεση του είναι θέμα ημερών – ου μη και ωρών – όπως σχολίαζε αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών. Ένας δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός , ο οποίος ερχεται 2 μόλις μήνες μετά τον πρώτο ύψους 700εκατ€, ο οποίος σκοπό είχε να καλύψει δαπάνες που είχαν να κάνουν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές , την υγεία αλλά και μέτρα όπως την παράταση του market pass και την εξαγγελία του youth pass.

Με τα χρήματα του δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού, το αποθεματικό του 1δισ€ για τις φυσικές καταστροφές που ήδη προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός και τα 300εκατ€ του Ταμείου Αρωγής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στην κυβέρνηση αισθάνονται σχετικά "ασφαλείς" ότι θα μπορέσουν να καλύψουν τις πρώτες δαπάνες μιας καταστροφής , την οποίας το μέγεθος ακόμη δεν μπορεί να αποτιμηθεί καθώς το έργο των κλιμακίων απογραφής συνεχίζεται. Πάντως στο ΥΠΟΙΚ δεν συμμερίζονται την εκτίμηση του προέδρου του ΣΕΒΕ οτι το μέγεθος της καταστροφής θα φτάσει τα 6δισ€.

Όλα αυτά για να "βγει η χρονιά" και μέχρι να έλθει το... ιππικό από τις Βρυξέλλες καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πόρων που μπορεί να διαθέσει η ΕΕ θα πρέπει να αναμένεται το 2024. Το πόσο σύντομα εξαρτάται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως έλεγε στον skai.gr αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών. Στο ραντεβού του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το επιτελείο της προέδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν , διαπιστώθηκε ότι υπάρχει διάθεση ενίσχυσης της Ελλάδας, υπάρχουν πόροι αλλά το Ευρωπαϊκό καράβι είναι "αργοκίνητο".

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσαν ενδεχομένως να έλθουν στην Ελλάδα :

-Περί τα 250εκατ€ από τα αποθεματικά του ΕΣΠΑ. Αυτό είναι και το λεγόμενο φρέσκο χρήμα , πόροι που θα χάναμε αλλά τώρα οι Βρυξέλλες θα τις διαθέσουν υπέρ ημών.

-Κάποια χρήματα προς τους αγρότες από το Ευρωπαίκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής ανάπτυξης

-Προκαταβολές

Επιπλέον 2δισ€ προέρχονται από ανακατανομές κονδυλίων. Χρήματα που δεν θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε για τους σκοπούς που θέλουμε αλλά πλέον μας επιτρέπεται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου η Ελλάδα προκειμένου να διευκολυνθεί η απορρόφηση κονδυλίων:

-Θα προεβεί σε αναθεώρηση του Ταμείου Ανακαμψης και θα συμπεριλάβει έργα ύψους 500εκατ€ για την αποκατάσταση των υποδομών

-Θα επιδιώξει μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 με ανακατανομή δαπανών 1,5δισ€

-Μετά την οριστική καταγραφή των ζημιών η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα απο το αγροτικό αποθεματικό και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης από το οποίο θα μπορούσαν να προέλθουν έως και επιπλέον 400εκατ€

Όλα αυτά έχουν βεβαίως και "παράπλευρες" επιπτώσεις. Η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί στον προϋπολογισμό να έχει γράψει στόχο προωτογενούς πλεονάσματος για φέτος 0,7% όμως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έκανε λόγο για 1,1% θέλοντας να εκπλήξει θετικά. Πλέον επιστρέφουμε στον αρχικό στόχο του 0,7% ( Δεν θα πούμε φυσικά όχι αν προκύψει κάτι καλύτερο.

Επιπλέον , "ελαφραίνει" ακόμη περισσότερο το ήδη πάντως "ελαφρύ" καλάθι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ με τις πληροφορίες να λένε ότι επανεξετάζονται από μηδενική βάση ακόμη και τα 2 βασικά μετρα που θα ανακοίνωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους και το επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους που δεν θα δουν αυξήσεις από την πρωτοχρονιά .
 

Πηγή: skai.gr