Καταθέτει ο δήμαρχος Τήλου

Στο εισαγγελέα Ρόδου καταθέτει ο δήμαρχος της Τήλου, ο οποίος τέλεσε την Τρίτη δύο γάμους ομόφυλων ζευγαριών.

Λίγο πριν από την είσοδο του στο εισαγγελικό γραφείο ο κ. Αλιφέρης δέχτηκε επίθεση από εξαγριωμένο πολίτη.

Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς ζητεί να ασκείται ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος στους δημάρχους που τελούν γάμους ομοφύλων αλλά και στους ληξίαρχους που τους καταχωρούν.

Ο κ. Αλιφέρης δήλωσε ότι εφαρμόζει το Σύνταγμα και τη χάρτα δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, επεσήμανε ότι το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, το οποίο ούτως ή άλλως αφορά μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια, δεν έχει γίνει ακόμη νόμος κράτους και οπωσδήποτε δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις αυθαίρετες αποφάσεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι κάθε Δημόσια Αρχή, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ, ενεργεί μόνον στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου και της Αρχής της νομιμότητας, γεγονός που σημαίνει ότι οι Αρχές ασκούν μόνο όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και η κείμενη νομοθεσία.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων και δεν υπόκεινται σε επιμέρους αυθαίρετες ερμηνείες, κατέληξε ο κ. Χατζηγάκης.

Αντίθετα με τον υπουργό, ο Συνασπισμός τέθηκε στο πλευρό του δημάρχου, επισημαίνοντας με ανακοίνωση του ότι τα δύο ζευγάρια διεκδίκησαν τα αυτονόητα συνταγματικά τους δικαιώματα.

Θέση στο θέμα πήρε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος σημείωσε ότι ο ρόλος των Δημάρχων δεν είναι να νομοθετούν, αλλά να εφαρμόζουν χωρίς παρεκκλίσεις τους νόμους της πολιτείας. Οφείλει επομένως η πολιτεία να ξεκαθαρίσει το τοπίο είτε θεσμικά είτε ερμηνευτικά. Η σύγχυση δεν ωφελεί κανέναν.
Πηγή: skai.gr