Αγαπηδάκη: Ακατάλληλο το νερό σε Βόλο, Παλαμά και άλλους επτά δήμους- Δείτε αναλυτικά

48 πολίτες διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού, δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στην ενημέρωση για τη Θεσσαλία

Ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση είναι το νερό σε εννέα δήμους της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από την θεομηνία. Αυτό επισήμανε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, στη διάρκεια της ενημέρωσης από τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Αγαπηδάκη, στις 26 υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ που βρίσκονται στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας ,Τρικάλων και Καρδίτσας, προσήλθαν χθες και σήμερα, 1.396 πολίτες για διάφορα ενοχλήματα υγείας. Από αυτούς, 48 διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Δηλαδή, δύο κρούσματα γαστρεντερίτιδας παραπάνω από χθες και 41 λοιμώξεις του αναπνευστικού

Αναφορικά με το νερό, η κ. Αγαπηδάκη επισήμανε πως παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση (μπάνιο, πλύσιμο προσώπου, δοντιών και μαγείρεμα) - μεταξύ άλλων - στον Βόλο, στο Νότιο Πήλιο, στον Παλαμά, στα Φάρσαλα, και στη Φαρκαδόνα.

Αναλυτικά οι δήμοι όπου το νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση:

  1. Δήμος Νοτίου Πηλίου
  2.  Δήμος Βόλου
  3. Δήμος Παλαμά
  4. Δήμος Σοφάδων
  5. Δήμος Αργιθέας, Δήμος λίμνης Πλαστήρα
  6. Δήμος Φαρσάλων
  7. Δήμος Κιλελέρ
  8. Δήμος Πύλης
  9. Δήμος Φαρκαδόνας

Αντίθετα, κατάλληλο είναι στις εξής περιοχές:

  1.    Δήμος Αρμυρού, κατάλληλο
  2.    Δήμος Ρήγα Φεραίου, κατάλληλο
  3.    Δήμος Καρδίτσας, κατάλληλο
  4.    Δήμος Μουζακίου, κατάλληλο

   Λάρισα

  1.    Δήμος Λάρισας, το νερό είναι κατάλληλο
  2.    Δήμος Ελασσόνας, κατάλληλο
  3.    Δήμος Τυρνάβου, κατάλληλο
  4.    Δήμος Αγιάς, κατάλληλο
  5.    Δήμος Τεμπών, κατάλληλο

   Τρίκαλα

  1.    Δήμος Τρικκαίων, το νερό είναι κατάλληλο
  2.    Δήμος Μετεώρων, κατάλληλο

Αν δεν είναι κατάλληλο το νερό για ανθρώπινη χρήση όπως είπε η ίδια θα πρέπει να το βράσουμε για 3 λεπτά και αφού κρυώσει να χρησιμοποιηθεί.

Έχει ενταθεί η εντομολογική επιτήρηση και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.

Όπως δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος από σήμερα εντάχθηκαν στην πλατφόρμα για τις αιτήσεις αρωγής και οι περιοχές των νομών Λάρισας και Φθιώτιδας, ενώ συνεχίζονται οι αυτοψίες. Μέχρι χθες είχε ανοίξει για νομούς Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Δείτε την ενημέρωση:

 

Αυγενάκης: Τον Οκτώβριο η προκαταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους – Τα "fake news" δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη γνώμη των επιστημόνων

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους από την θεομηνία «Daniel» που έπληξε τη Θεσσαλία, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από το Συντονιστικό της Λάρισας.

   Όπως είπε, «ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή εξαρτάται από τον χρόνο ολοκλήρωσης υποβολής των δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς» και διευκρίνισε ότι αφορά τη ζωική και φυτική παραγωγή και «όχι για τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, που αρμόδια είναι η Κρατική Αρωγή και ο κ. Τριαντόπουλος».

   Στην περιοχή βρίσκονται 27 μικτά κλιμάκια του ΕΛΓΑ που έχουν ξεκινήσει εκτιμητικό έργο, ενώ για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο ασφαλιστικός οργανισμός έχει ανοίξει στη Λάρισα γραφείο παροχής πληροφοριών.

   Για τις εκτιμήσεις που καλύπτονται από την Κρατική Αρωγή, όπως είπε, υπάρχει συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, που θα ενισχύσουν τα κλιμάκια με στελέχη τους.

   Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η συγκέντρωση και διαχείριση των νεκρών ζώων. Όπως δήλωσε, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

   - 49.050 αιγοπρόβατα

   - 19.295 χοίροι

   - 4.186 βοοειδή

   - 40.330 πτηνά

   - 43.980 μελισσοσμήνη

   Η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων.

   Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλεγεί και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 24.856 νεκρά αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή, και 23.900 πτηνά.

   «Η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα, ενώ αυτήν την ώρα αναμένεται να αποκατασταθεί η πρόσβαση και να ξεκινήσει η λειτουργία του αντίστοιχου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας» είπε.

   Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι δεν απαιτείται η καταβολή εκτιμητικών τελών στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς, ενώ ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ έχει αναστείλει την είσπραξη τελών για γάλα και κρέας.

   Αναφορικά με τις δηλώσεις του ζωικού και του φυτικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν υποβληθεί 300 δηλώσεις για αποζημιώσεις που αφορούν στο φυτικό κεφάλαιο και 1.300 δηλώσεις για το ζωικό κεφάλαιο.

   Ο κ. Αυγενάκης κάλεσε τους αγρότες να μην «ακούνε ανεύθυνες φωνές που μιλούν για αδυναμία καλλιέργειας για μια πενταετία» προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «καμιά πολιτική σκοπιμότητα και κανένα "fake news" δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνώμη των επιστημόνων την οποία, ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, οφείλουμε να σεβόμαστε και να ακολουθούμε».

   Υπενθύμισε επίσης, ότι για τους παραγωγούς σε Θεσσαλία, Έβρο και Φθιώτιδα έχει δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 έως και τις 6 Οκτωβρίου.

   Σχετικά με τις ζωοτροφές, όπως είπε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τους δήμους, μεριμνά για την προμήθεια και διανομή σε όσους κτηνοτρόφους έχουν άμεσα ανάγκη. 

   Επίσης, ήδη έχει γίνει μια πρώτη σύσκεψη με εκπροσώπους των 57 ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με σκοπό τη μακροσκοπική καταγραφή των ζημιών και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουμε

   Ολοκληρώνοντας ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι «εντολή του πρωθυπουργού είναι να μη φύγουμε από εδώ εάν δεν μπει σε κανονικότητα αυτός ο τόπος. Θα μπει, είναι στο δικό μας χέρι» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει πόνος, στεναχώρια, αλλά υπάρχει και ελπίδα».

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος για τα θέματα διαχείρισης των αποβλήτων τόνισε:

«Σήμερα όλοι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απρόσκοπτα την αποκομιδή των αστικών αποβλήτων. Η πρόσβαση στους χώρους Υγειονομικής ταφής αποβλήτων στις ενότητες Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας ήταν ομαλή όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Από τους επτά δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι δύο είχαν πρόσβαση στο χώρο υγειονομικής ταφής, ενώ το ζήτημα στους υπόλοιπους πέντε αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με τους δήμους και το υπουργείο Εσωτερικών σε γειτονικούς χώρους υγειονομικής ταφής.

Σε ό,τι αφορά τα ογκώδη υλικά σε μεγάλες ποσότητες στο Παλαμά, από αύριο θα ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσής τους και θα οδηγηθούν σε χώρο για τη σχετική επεξεργασία τους. Η επιχείρηση αυτή θα κορυφωθεί από την Παρασκευή και μετά.

Τέλος όσον αφορά τα βιομηχανικά απόβλητα που υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας Λαρίσης, κυρίως στο Δήμο Λαρίσης, υπάρχει συνεργασία με εξειδικευμένο φορέα για την απομάκρυνσή τους».

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τη Θεσσαλία: Δημόσια υγεία, απάντληση υδάτων, αποκατάσταση οδικού δικτύου και κρατική αρωγή οι προτεραιότητες

Τα άμεσα ζητήματα δημόσιας υγείας, η απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές, η πρόσβαση και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και η κρατική αρωγή ήταν οι προτεραιότητες που συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος συνδέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σχετικά με τα ζητήματα δημόσιας υγείας, έγινε η ενημέρωση για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων και την κλινική πορεία των περιστατικών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, καθώς και τις περαιτέρω ενέργειες για την ενημέρωση των πολιτών για πρακτικά ζητήματα υγιεινής, αλλά και επιπλέον παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Ιδιαίτερα μεγάλο βάρος δίνεται στη συλλογή των νεκρών ζώων, η οποία πραγματοποιείται με βάση όλες τις υγειονομικές διατάξεις. Μέχρι σήμερα το πρωί στις 09:00, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ έχουν δηλωθεί 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά. Μέχρι στιγμή έχει γίνει διαχείριση (υγειονομική ταφή ή καύση) για 21.906 αιγοπρόβατα, 6.800 χοιρινά, 20 βοοειδή και 23.300 πτηνά.

Αναφορικά με τα θέματα της διαχείρισης των αποβλήτων, η αποκομιδή τους σε γενικές γραμμές γίνεται ομαλά και μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση όλων των δήμων προς το ΧΥΤΑ της Λάρισας, τα απόβλητα οδηγούνται σε γειτονικούς ΧΥΤΑ. Από αύριο θα ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσης φερτών υλικών στον Παλαμά Καρδίτσας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσα στις πρώτες ημέρες έχουν γίνει περίπου 4.500 αυτοψίες και καταγραφές σπιτιών και κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, το δυναμικό των οποίων ενισχύεται σε καθημερινή βάση. Εκτιμάται ότι με το τέλος της σημερινής ημέρας οι αυτοψίες και οι καταγραφές θα ξεπεράσουν τις 5.000. 

Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr. Μέχρι σήμερα το πρωί υποβλήθηκαν 4.150 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 2.900 προσωρινές αιτήσεις, ενώ για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το ακραίο και πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο, η καταβολή προς τους κατοίκους των χωριών αυτών θα γίνει αυτόματα, χωρίς να υποβάλουν αίτηση, αλλά με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ.

Σχετικά με τα ζητήματα της πρόσβασης, στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Δομοκού και των Φαρσάλων, τα νερά υποχωρούν και σήμερα σταδιακά και αποκαλύπτονται οι οδικοί άξονες. Έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδόνας.

Από όλα τα χωριά έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι που το ζήτησαν, ενώ παραμένουν όσοι το επιθυμούσαν. Για τη φιλοξενία των κατοίκων που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους έχει υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας των δήμων ή της Περιφέρειας και ξενοδοχείων σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καλαμπάκα.

Στο Βόλο έχουν διατεθεί χώροι φιλοξενίας σε οικογένειες στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας μετά από προσωρινή παραχώρησή τους από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου.

Σε όλα τα χωριά παραμένουν και εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, καθώς επίσης δυνάμεις του Στρατού και Εθελοντικές Ομάδες για παροχή βοήθειας, μεταφορά εφοδίων και φαρμακευτικού υλικού όπου απαιτείται.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για παροχή βοήθειας στα ορεινά χωριά των Αγράφων, του Μουζακίου και της Καλαμπάκας, όπου διατίθενται ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού οι οποίες σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενεργούν για μεταφορά εφοδίων, φαρμάκων, ασθενών, γεννητριών και υλικών.

Επίσης στην παρούσα φάση δυνάμεις του Πυροσβεστικής του Στρατού και Εθελοντικών Οργανώσεων συνεχίζουν να επιχειρούν με επίγεια και πλωτά μέσα στις περιοχές Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης στη Λάρισα, όπου το ύψος των υδάτων αρχίζει να υποχωρεί, στα χωριά των Τεμπών μέχρι το Δέλτα του Πηνειού και στο Δήμο του Κιλελέρ και ιδιαίτερα στον κάμπο της λίμνης Κάρλας. Τέλος, στην Εθνική Οδό, η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη καθώς καταγράφεται υποχώρηση των υδάτων, ωστόσο ο οδικός άξονας παραμένει κλειστός.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και ο Συντονιστής της Διοίκησης Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας.

Πηγή: skai.gr