Κοινό μέτωπο Ευρώπης και Ελλάδας κατά της Τουρκίας - Παροξυσμός με έωλα επιχειρήματα από την Άγκυρα

Το ξέσπασμα Τσαβούσογλου, η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και η οργισμένη απάντηση της Άγκυρας

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Χωρίς φρένα κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας και ένα μετά το άλλο κορυφαίοι υπουργοί του Ερντογάν, τούρκοι αξιωματούχοι αλλά και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιτίθενται ευθέως στη χώρα μας, αμφισβητώντας την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, παραποιώντας κάθε πτυχή της ιστορίας και κάνοντας το άσπρο μαύρο χωρίς ψήγμα αληθείας. Την ψυχραιμία και το δρόμο των επιχειρημάτων και του Διεθνούς Δικαίου επιμένει να επιλέγει η Αθήνα απορρίπτοντας την ένταση ενώ κόλαφος για την Τουρκία είναι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά το 2021, η οποία πέραν όλων των άλλων εστίαζει και καταδικάζει την προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το ακραίο υβριστικό ξέσπασμα Τσαβούσογλου

Κουρελιάζοντας κάθε ιστορική Συνθήκη και όλους τους κανόνες που διέπουν το Διεθνές Δίκαιο, ο επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ένα ακόμη υβριστικό παραλήρημα εναντίον της Ελλάδας, έθεσε εκ νέου ανυπόστατα, αυθαίρετα και προκλητικά το ζήτημα κυριαρχίας των νησιών στο Αιγαίο, επαναλαμβάνοντας τα έωλα επιχειρήματα της χώρας του για την αποιστρατιωτικοποίηση των νησιών και παραλαμβάνοντας παράλληλα τη σκυτάλη της πρόκλησης από τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί και την εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας

«Εμείς έχουμε στείλει δύο επιστολές στο ΟΗΕ με τις θέσεις μας. Σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις της σε νησιά με αποστρατιωκοποιημένο καθεστώς τότε επαναλαμβάνω πως θα συζητηθεί η κυριαρχία τους. Επειδή δεν μπορούν να μας απαντήσουν νομικά γίνονται ακόμα πιο νευρικοί, δίνουν βλακώδες απαντήσεις κάνουν δημαγωγία, και λένε ότι η Τουρκία θέλει να πάρει τα νησιά μας. Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητάς», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια δηλώσεών του με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία.

Η απάντηση της Αθήνας

Στον τουρκικό παροξυσμό η Αθήνα αντιτείνει το δρόμο των επιχειρημάτων  και του Διεθνούς Δικαίου αρνούμενη να ακολουθήσει το παραλήρημα ψεύδους και προκλητικότητας της γείτονος, συμβάλλοντας στην αστάθεια που προκαελί η Τουρκία στην ευρήτερη περιοχή . Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές  «Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά την "διασύνδεση" της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών, επισημαίνεται ότι η Ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας» υπενθυμίζουν  και προσθέτουν «Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της».

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ξεκαθάρισε την αταλάντευτη ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αναφέρθηκε στην αδιέξοδη προκλητικότητα της Άγκυρας και έστειλε νέο μήνυμα καλώντας την τουρκική πλευρά να μη μεταφέρει τη ρητορική της έντασης στο πεδίο, όπως είπε.  Ρητορική που όπως είπε ο πρωθυπουργός ξεπερνά τα όρια και από ένα σημείο και μετά γίνεται γραφική. «Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή γιατί κι εγώ είχα εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης. Είχαμε πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων και διαρκή ανακίνηση του αδιανόητου επιχειρήματος περί δήθεν μειωμένης κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Υποχρέωση της χώρας μας είναι να εγείρει αυτή την προκλητικότητα και να αναζητά την υποστήριξη των συμμάχων μας, είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ είτε για την ΕΕ. Αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», απάντησε ο πρωθυπουργός ο οποίος σημείωσε ότι και στο παρελθόν έχουμε δει περιόδους με μεγάλη ένταση στη ρητορική. «Εύχομαι, ελπίζω και ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μη μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε, μιλώντας σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα εποχή».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται κατά καιρούς από τον Τούρκο πρόεδρο, με αφορμή το πρόσφατο "Μητσοτάκης γιοκ" του Ταγίπ Ερντογαν. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δεν μου μιλάει. Το είχε πει και μετά τον Έβρο. Φαντάζομαι κάποια στιγμή θα μιλήσουμε γιατί πρέπει να μιλάμε. Εγώ δεν κρατάω μούτρα. Θα υπερασπίζομαι όμως τις ελληνικές θέσεις με τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», απάντησε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν με την ευκαιρία της συνόδου του ΝΑΤΟ τέλος του μήνα στη Μαδρίτη.

Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ως επιστέγασμα όλων των ακραίων συμπεριφορών και της προκλητικότητας της Τουρκίας ήρθε η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά το 2021, η οποία αποτελεί κόλαφο για την Άγκυρα αναφορικά με τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αλλά και σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σε ότι αφορά μάλιστα το ελληνοτουρκικό ζήτημα οι ευρωβουλευτές εστιάζουν στη νέα τουρκική έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή, όπως αναφέρουν. Επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων, καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

Η οργισμένη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Ενώ η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι εμφανής, δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ στην έκθεση, που αγνοούν αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση.

Η πρωταρχική μας προσδοκία από το ΕΚ είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το ΕΚ έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση. Αυτή η στάση του ΕΚ, που ανέχεται ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να φωλιάζουν στο ΕΚ και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα, στην πραγματικότητα δεν προκαλεί έκπληξη. Έτσι, το ΕΚ έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του όσο και την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού λαού.

Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν. 

Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, να αναζωογονήσουν τη διαδικασία ένταξης σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, να αυξήσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα την εθελοντική Ανθρωπιστικά θέματα στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συνεργασίας. Είναι η εφαρμογή του Σχεδίου Επανεισδοχής.

Αυτή η έκθεση, η οποία αξιολογεί την Τουρκία με μια ρηχή προοπτική αντί για ενθαρρυντικά βήματα για τη λήψη αυτών των θεμάτων, αποτελεί νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης,  και ιδεολογικά προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και μόνο βλάπτει τη φήμη του ΕΚ».

Το ανθελληνικό παραλήρημα Μπαχτσελί

Είχε προηγηθεί  το ανθελληνικό ακραίο παραλήρημα του ακροδεξιού εταίρου του Ταγίπ Ερντογαν Ντεβλέτ Μπαχτσελί,  εξαπολύοντας εμπρηστικές και ακραίες απειλές για τα Δωδεκάνησα και εγκαλώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι επιδιώκει ένοπλη σύγκρουση με την Άγκυρα.

«Η Τουρκία δεν υποχωρεί από τα δικαιώματα της, δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της», «Η ελληνική κυβέρνηση φταίει καθώς έχει παραβιάσει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων καθώς στρατιωτικοποιεί τα νησιά.  Έχει ευθύνες απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Επιπλέον η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία! Όποιος αγγίξει τη φλέβα μας θα του ξεριζώσουμε την καρδιά», δήλωσε ο Μπαχτσελί.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης που συγκυβερνά με το Κόμμα Ερντογάν, επιτέθηκε και προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντάς τον  όργανο των ξένων δυνάμεων «σαν τους παππούδες του» και πως κάνει προβοκάτσιες «για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης».

«Ο Μητσοτάκης,  σαν τους παππούδες του γίνεται όργανο των ξένων δυνάμενων και με τις ενέργειες και τη ρητορική του oοδηγεί την κατάσταση στο να ξεχειλίσει το ποτήρι. Επισκέπτεται τα νησιά που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας επιχειρεί να προκαλέσει την Τουρκία και βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας. Προσπαθεί να κάνει προβοκάτσιες για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί καθώς θέλει να κάνει το Αιγαίο ελληνική θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά.

Το αμόκ του Μπαχτσελί επιδεινώνει η αξεπέραστη δυσφορία που διακατέχει τους τούρκους για τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας από πλευρά της Αθήνας  και αδυνατώντας να κρύψει αυτή την ενόχληση συνέχισε να  παραληρεί, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι γυρνά από χώρα σε χώρα δείχνοντας τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας και παραπονιέται για την Τουρκία. «Γυρίζει από χώρα σε χώρα, από νησί σε νησί  μας δείχνει τα όπλα, με τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας παραπονιέται για τη χώρα μας», ανέφερε.

«Ο Μητσοτάκης  να ξέρει ότι όποιος ανέβει σε ξένο άλογό του θα κατέβει πολύ γρήγορα και θα χιονίσει στα βουνά που εμπιστεύεται. Για εμάς η πατρίδα είναι μια. Η πατρίδα είναι τιμή. Δεν υπάρχει διαφορά σε θάλασσα και ξηρά. Όσα εχθρικά χέρια θα την αγγίξουν τα σπάσουν. Όσοι θέλουν να πνιγούν στο Αιγαίο δεν πρέπει να σταματήσουν και να έρθουν  μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά. 


Στον ίδιο εμπρηστικό τόνο και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας Μπουτσού Ναριτς Γιόκοβα, ψευδόμενη, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα και κάνοντας το άσπρο μαύρο επιτέθηκε επίσης στην Ελλάδα, ισχυριζόμενη πως  «η Ελλάδα συνέχισε την κλιμακούμενη, επιθετική ρητορική, τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες, άφησε αναπάντητες όλες τις εκκλήσεις για διάλογο και συνομιλίες και συνέχισε τις αβάσιμες κατηγορίες».

Το «τερμάτισε» μάλιστα, λέγοντας ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να παρανομεί στα νησιά μη στρατιωτικού καθεστώτος με τα πλοία και τα αεροσκάφη της», προσθέτοντας πως η χώρα μας διέπραξε 953 παραβιάσεις το 2022, τόσο στη θάλασσα (οι 316 από τα πλοία του πολεμικού ναυτικού) όσο και στον αέρα (οι 637 από τα αεροσκάφη), ενώ αναφέρθηκε και σε 73 επισκέψεις στα νησιά αυτά, με τις 24 να έχουν γίνει από τον Υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά.


 

Πηγή: skai.gr