Δύτης ανέσυρε το μαύρο κουτί

Με επιτυχία στέφθηκαν οι προσπάθειες για την ανάσυρση του μαύρου κουτιού του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond. Λίγο μετά τις οκτώ το πρωί του Σαββάτου, τα δύο ειδικά ρομπότ του ωκεανογραφικού Φιλία καταδύθηκαν και πάλι στο ναυάγιο μαζί με επαγγελματία δύτη και λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι αναδύθηκε το λεγόμενο μαύρο κουτί με τη βοήθεια του δύτη, ο οποίος  τελικά το απασφάλισε από τη γέφυρα του κρουαζιερόπλοιου, κάτι που δεν κατάφεραν τα ειδικά ρομπότ.

Το κουτί πρόκειται να παραδοθεί στον εισαγγελέα Νάξου. Σύμφωνα  με τους ειδικούς, το κουτί έχει καταγράψει τα πάντα από τη στιγμή της πρόσκρουσης, της ρυμούλκησης και της βύθισης. Για το λόγο αυτό, η κασέτα καταγραφής, αφού εξεταστεί λεπτομερώς από ειδικούς τεχνικούς, εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιριών, του Λιμενικού Σώματος και της πλοικτήτριας εταιρίας, θα παραδοθεί στον εισαγγελέα, αφού αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας.

Παράλληλα, οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δύο αγνοούμενων. Όπως έγινε γνωστό, χθες Παρασκευή παρουσιάστηκε πρόβλημα οπτικού πεδίου από την κάμερα που χρησιμοποιήθηκε. Για το λόγο αυτό, η προσπάθεια θα γίνει με μικρότερη κάμερα.

Σε ό,τι αφορά στην απορρύπανση της θαλάσσιας περιοχής, μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής είχαν συλλεχθεί περισσότεροι από 140 τόνοι πετρελαιοειδών από τη θάλασσα.

Στη Σαντορίνη βρίσκονται τρεις ειδικοί από την Αγγλία και την Ολλανδία προκειμένου να εκπονήσουν σχέδιο για την έγκαιρη απάντληση του μαζούτ από τις 4 δεξαμενές του πλοίου.

Δεν υπάρχουν ακυρώσεις. Καθησυχαστική για την ομαλή τουριστική κίνηση στη Σαντορίνη, εμφανίστηκε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, μετά τις συναντήσεις που είχε το Σάββατο στο νησί με τις τοπικές αρχές.

Η κ. Πετραλιά είπε ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις και διαβεβαίωσε ότι η Σαντορίνη θα παραμείνει καθαρή και μοναδική. Δεν κάνουμε εκπτώσεις σε αυτό, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, η υπουργός επισήμανε ότι το ναυάγιο γεννά ερωτηματικά και υπογράμμισε ότι θα αποδοθούν ευθύνες, όπου και εάν υπάρχουν.

Η κ. Πετραλιά ανακοίνωσε ότι θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση 100.000 ευρώ στους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων του νησιού, ενώ θα υπάρξει δωρεάν διαφήμιση της Σαντορίνης σε κάθε περίπτερο του ΕΟΤ και υπουργείου ανά τον κόσμο.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι έχει αρχίσει η αποστολή προσκλήσεων στους επιβάτες του Sea Diamond να επισκεφτούν όποτε θελήσουν το νησί, με δωρεάν διαμονή, τα έξοδα της οποία θα καλύψει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
Πηγή: skai.gr