Δριμεία επίθεση του επικεφαλής του ΟΤΕ στη ρυθμιστική Αρχή τηλεπικοινωνιών

Σφοδρή επίθεση κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εξαπέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

Ο κ. Τσαμάζ άσκησε σκληρή κριτική στη διαδικασία ελέγχου τιμών που ακολουθεί η Ανεξάρτητη Αρχή, υποστηρίζοντας πως «ο ΟΤΕ βρίσκει διαρκώς απέναντί του την ΕΕΤΤ σε κάθε του προσπάθεια. Πρόκειται για μία κατάσταση δίχως προηγούμενο, η οποία δεν βοηθάει τον ανταγωνισμό και ζημιώνει τη χώρα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου, ο ΟΤΕ δεν είναι πλέον δεσπόζων πάροχος στη λιανική αγορά, ενώ η ίδια η ΕΕΤΤ από το 2016 έχει αποφασίσει πως λόγω επαρκούς ανταγωνισμού η αγορά λιανικής δεν απαιτεί ρύθμιση. Ως εκ τούτου, όπως είπε ο κ. Τσαμάζ, ο έλεγχος των τιμών στα πακέτα λιανικής του ΟΤΕ θα πρέπει να γίνεται αφού διατεθούν στους καταναλωτές.

Μόνο τον Οκτώβριο εκκρεμούσαν 425 εγκρίσεις τιμολογιακών προγραμμάτων του ΟΤΕ, με το μέσο χρόνο έγκρισης να ανέρχεται σε τέσσερις μήνες. Τους τελευταίους οκτώ μήνες η ΕΕΤΤ έχει εγκρίνει μόλις 65 προγράμματα του ΟΤΕ, την ώρα που οι ανταγωνιστές του ομίλου διαθέτουν στην αγορά ό,τι πακέτο θέλουν, όποτε θέλουν.

Ο κ. Τσαμάζ μάλιστα ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα προσφορά που θέλει να κάνει ο ΟΤΕ ενόψει των Χριστουγέννων, η οποία αφορά σε δωροεπιταγή ύψους 50 ευρώ για κάθε νέα σύνδεση.

Όπως είπε, η ΕΕΤΤ απαιτεί χωριστή έγκριση προσφοράς για κάθε πρόγραμμα του ΟΤΕ και για κάθε ταχύτητα ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να απαιτούνται 35 με 50 εγκρίσεις για μία προσφορά.

Το αποτέλεσμα αυτών των καθυστερήσεων, προσέθεσε, είναι να μένει πίσω η χώρα σε ευρυζωνικές συνδέσεις.

Σύμφωνα πάντα με τον Μιχάλη Τσαμάζ, από τον Οκτώβριο εκκρεμεί καταγγελία του OΤΕ κατά άλλης εταιρείας, επειδή προσφέρει προγράμματα λιανικής σε περιοχές όπου έχει αποκλειστικότητα vectoring, χωρίς να έχει ορίσει τιμολόγιο χονδρικής για τους υπόλοιπους παρόχους.

«Δουλειά της ΕΕΤΤ είναι να εξασφαλίζει πως υπάρχει ανταγωνισμός και όχι να καθορίζει την εμπορική πολιτική του ΟTE. Ο OΤΕ θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες φθηνότερα και αμεσότερα αλλά η ΕΕΤΤ δεν τον αφήνει», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ.
Πηγή: skai.gr - Αχιλλέας Τόπας