Καταστροφική για την τοπική κοινωνία χαρακτήρισε την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη ο δήμαρχος του νησιού, Θανάσης Βίτσας, στον απόηχο των προβλημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκατοντάδες ταξιδιώτες, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Όσον αφορά την κατάσταση με τον εγκλωβισμό των τουριστών στη Σαμοθράκη ο κ. Βίτσας τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι έχει εκτονωθεί χάρη σε δύο ακτοπλοϊκές εταιρείας που έσπευσαν να εξυπηρετήσουν την κατάσταση. 

Εξήγησε ωστόσο ότι είναι επιβεβλημένη η αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη. «Σήμερα έχουμε δρομολόγια… Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο και μεθαύριο, αυτή η αβεβαιότητα θα φέρει επιπλέον καταστροφικές επιπτώσεις». 

Ο Θανάσης Βίτσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεκαπενταύγουστο βουλιάζαμε από κόσμο, και αυτές τις ημέρες η εικόνα είναι Ιουλίου, είναι τεράστια η διαφορά» επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επαγγελματιών του νησιού ότι ακυρώσεις των ταξιδιωτών του Δεκαπενταύγουστου στη Σαμοθράκη αγγίζουν το 80 με 90%.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης κατηγόρησε ως κύριο υπεύθυνο για την κατάσταση την τοπική ακτοπλοϊκή εταιρεία, που είναι απούσα από τα τεκταινόμενα στο νησί, καθώς μόνο ένα μικρό της πλοίο εκτελεί δρομολόγιο χωρίς να βοηθάει σημαντικά. 

Την ανάγκη εφαρμογής αυστηρών όρων και προϋποθέσεων για τη δρομολόγηση των άγονων γραμμών, με αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης στη σκιά των όσων συνέβησαν στη Σαμοθράκη.

«Το υπουργείο από την πρώτη στιγμή κατόρθωσε την καλύτερη εφικτή λύση μέσα στον δεκαπενταύγουστο που όλα τα πλοία ήταν δρομολογημένα» σημείωσε. «Η κατάσταση στη Σαμοθράκη έχει ομαλοποιηθεί, αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες» αναγνώρισε ο υπουργός. 

Όπως ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, ο διαγωνισμός για την ακτοπλοϊκή γραμμή Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη θα προκηρυχθεί αρχές Σεπτεμβρίου. 

Σαμοθράκη: Συνεχίζει τα δρομολόγια το «Αndros Jet»

Την εκτέλεση των δρομολογίων στη γραμμή Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη συνεχίζει το ταχύπλοο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ANDROS JET», κατόπιν ενεργειών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα δρομολόγια του πλοίου για το Σάββατο 17.8.2019 και την Κυριακή 18.8.2019 έχουν ως εξής: Αναχώρηση από Αλεξανδρούπολη στις 8:00 με άφιξη Σαμοθράκη στις 9:30. Αναχώρηση από Σαμοθράκη12:00 με άφιξη στην Αλεξανδρούπολη στις 13:30. Αναχώρηση από Αλεξανδρούπολη στις 15:30 με άφιξη στη Σαμοθράκη στις 17:00. Αναχώρηση από τη Σαμοθράκη στις 18:30 με άφιξη στην Αλεξανδρούπολη στις 20:00.

Δεδομένων των εξελίξεων σχετικά με την επαναδρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΑΟΣ ΙΙ» στην γραμμή, θα υπάρξει συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του «ANDROS JET» για τη συνέχιση των δρομολογίων του στην γραμμή.

Επίσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, παρατείνεται μέχρι και την Κυριακή 25/8 η ναύλωση του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΑΝΑΞ» για την μεταφορά οχημάτων μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης

Πηγή: skai.gr