Δηλώσεις Α. Καραμάνου για τις βάσεις

Αύξηση των βάσεων σχεδόν σε όλες τις σχολές και τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων προκύπτει από τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων τα οποία έδωσε το πρωί της Δευτέρας στη δημοσιότητα ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος.

Ο κ. Καραμάνος χαρακτήρισε ιδιαίτερα εντυπωσιακή την αύξηση των βάσεων στα παιδαγωγικά τμήματα προσχολικής αγωγής και δημοτικής εκπαίδευσης καθώς και στα τμήματα ανθρωπιστικών, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.

Αξιόλογες είναι οι αυξήσεις που παρατηρούνται στις θετικές σχολές (μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία) της γεωπονικές επιστήμες, στις επιστήμες οικονομίας, διοίκησης, πληροφορικής, μηχανικών, καθώς και στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τις μικρότερες αυξήσεις παρουσιάζουν οι επιστήμες της υγείας με τις ιατρικές σχολές να σημειώνουν άνοδο 50 μορίων κατά μέσω όρο.

Σε γενικές γραμμές οι αυξήσεις των βάσεων είναι μικρότερες σε τμήματα μεγάλων αστικών κέντρων και μεγαλύτερες σε εκείνα των περιφερειακών ΑΕΙ.

Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στο τμήμα παιδαγωγών νηπιαγωγών δυτικής Μακεδονίας που έχει αυξηθεί κατά 1.699 μόρια σε σχέση με την περσινή τους βάση.

Στις αρχιτεκτονικές σχολές η άνοδος άγγιξε τα 500 μόρια, στις νομικές κατά μέσω όρο επίσης τα 500 μόρια, ενώ στα παιδαγωγικά τμήματα η άνοδος ξεπέρασε τα 1.000 μόρια.
Φέτος ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι επέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο ανήλθε σε 99.873, από αυτούς εισήχθησαν 65.941.

Στους επιτυχόντες πρέπει να προσμετρηθούν και οι 4.560 επιτυχόντες στα ΤΕΙ από τα ΤΕΕ. Οι κενές θέσεις συνολικά ανέρχονται συνολικά σε 13.006, κατά 5.000 λιγότερες από πέρυσι.

Σε επίπεδο πανεπιστημίων οι κενές θέσεις εντοπίζονται στη γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική φιλολογία, καθώς σε σχολές μουσικών σπουδών.

Ως γενικό συμπέρασμα προκύπτει ότι φέτος εισήχθησαν στα ελληνικά ΑΕΙ 5.109 περισσότεροι υποψήφιοι από πέρυσι ενώ αυξήθηκε θεαματικά και το ποσοστό επιτυχίας σε 69,59% από 53,90% που ήταν πέρσι.
Πηγή: skai.gr