Κλείσιμο

Δίκη Χρυσής Αυγής: "Ξέχασαν" και τι είπαν στην ανάκριση οι κατηγορούμενοι

Τη γραμμή του "δεν ξέρω, δεν άκουσα" ακολούθησαν στη δίκη της ΧΑ οι πρώτοι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν για την επίθεση σε βάρος Αιγύπτιων Ψαράδων, προκαλώντας εκνευρισμό στην Πρόεδρο του Δικαστηρίου.

Μετά την απολογία του Δημήτρη Αγριογιάννη που δεν θυμόταν ούτε την κατάθεση του στην ανακρίτρια και οι Μάρκος Ευγενικός και ο Θ. Μαρίας, οι οποίοι φέρονται ως μέλη του τάγματος εφόδου Περάματος να επιτέθηκαν σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων το 2012, ακολούθησαν την ίδια τακτική.

Ο Μ. Ευγενικός δεν μπόρεσε να δώσει κάποια πειστική απάντηση για το πως τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συγκατηγορούμενοί του έχουν αναγνωριστεί από τα θύματα.

"Δεν έχω καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή ανέφερε, προσθέτοντας " Είμαι ψηφοφόρος, πήγα σε δύο ομιλίες για να ακούσω τί έλεγαν αυτοί οι άνθρωποι και πήγα και σε μία διανομή τροφίμων» ανέφερε στο δικαστήριο".

Αλλά και ο Θωμάς Μαρίας επέρριψε ευθύνες στην εφέτη ειδική ανακρίτρια , ότι δηλαδή η απολογία του ενώπιον της δεν είναι αληθινή, καθώς, όπως είπε, πιέστηκε να πει ότι δύο άνδρες φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. «Μου είπε ότι θα πάω σε στρατιωτικές φυλακές γιατί ήμουν φαντάρος...» ισχυρίστηκε με την πρόεδρο να σχολιάζει: «χρησιμοποιείτε μια τακτική όλοι. Δεν ξέρω τί έχετε σκεφτεί όλοι». 

Ο Δημήτρης Αγριογιάννης που απολογήθηκε σήμερα με την έναρξη της διαδικασίας για τη νέα δικαστική χρονιά αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην επίθεση και εμφανίστηκε να μην θυμάται όσα είχε καταθέσει στο στάδιο της ανάκρισης προκαλώντας την αντίδραση της Προέδρου Μαρίας Λεπενιώτου.

«Να είστε πιο συγκρατημένος λίγο...» του είπε η δικαστική λειτουργός και συνέχισε: «Αστειεύεστε; Έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας; Κάποιο πρόβλημα μνήμης; Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε τί είπατε...». Μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε πως κάποιοι από την παρέα του φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής(όπως είχε υποστηρίξει στην ανάκριση), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Αν. Πανταζής (κατηγορούμενος ως πυρηνάρχης Περάματος) φορούσε ένα πουκάμισο.

Ο κατηγορούμενος που φέρεται μέλος του τάγματος εφόδου το οποίο επιτέθηκε στο σπίτι των Αιγύπτιων αλιεργατών, επέμεινε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την υπόθεση. Παράλληλα, απαντώντας πώς γίνεται να αναγνωρίστηκε από ένα εκ των θυμάτων στο δικαστήριο, κατέθεσε: «Επειδή έχει πάρει τέτοια έκταση το θέμα, φυσικά θα έλεγε ότι με αναγνώρισε».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο

Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου